Zenden en solderen tijdens JOTA-JOTI weekend

Akersloot – Traditiegetrouw wordt tijdens het derde volle weekend in oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. Dit staat voor ‘Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet’. Scouts over de hele wereld communiceerden afgelopen weekend via de amateurradio en het internet met elkaar. Scouting Akersloot en Scouting Limmen deden dit jaar ook mee.

Door Henk de Reus

JOTA-JOTI staat ook wel bekend als het communicatieweekend waarin verschillende technieken worden gebruikt om te communiceren. De bedoeling is dat scouts via een zender/ontvanger contacten leggen met andere scoutinggroepen. Daarnaast kunnen scouts zich dit weekend bezig houden met techniek. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica bouwpakketjes.

Wereldwijde activiteit

Het zend/ontvang deel wordt gefaciliteerd door gelicenseerde zendamateurs. De scouts bouwen voor de JOTA een toren. Hierin worden antennes opgehangen. De zendamateur sluit de zenders en ontvangers aan. Hierna kan men met andere scoutinggroepen communiceren. Er doen in Nederland zo’n 160 groepen mee, wereldwijd zijn meer dan 2 miljoen scouts uit 171 landen actief.

JOTAcross

Scouting Akersloot bouwde dit jaar een dertig meter hoge toren. Deze werd een week eerder met touwen en houten palen omhoog gehesen. Zaterdagavond vond de zogenaamde JOTAcross plaats voor scoutingleden vanaf zestien jaar. Tijdens de JOTAcross krijgt het ene deel van de groep uiteenlopende vragen en opdrachten binnen via de op het terrein gebouwde JOTAtoren waarin de zenders en ontvangers hangen. Het is de kunst om de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden en de opdrachten in hoog tempo uit te voeren. Een ander deel van de groep ‘cross’t’ door de regio. Het is altijd weer een spannend gebeuren, dat Scouting Akersloot dit jaar won. Dit betekent dat de organisatie van de volgende cross bij Scouting Akersloot ligt.

Solderen en zenden

De ochtend is ingeruimd voor activiteiten van scouts van vijf tot vijftien jaar. Buiten zijn vier welpen bezig een lego-auto in elkaar te zetten. Een van hen krijgt de bouwinstructies door via een walkietalkieverbinding. Op de zolderverdieping proberen vier welpen elektronica bouwpakketjes in elkaar te solderen. Iets verderop legt zendamateur Fred Vonk aan een zestal ‘Bevers’ uit hoe je via een speciale radioverbinding met andere scoutinggroepen kunt communiceren.

Galgje

Danielle Obdam is leidinggevende bij de scouting. Ze legt uit wat de kinderen aan het doen zijn. ,,Ze hebben zojuist verbinding gemaakt met scoutinggroep ‘De Geuzen’ in Alkmaar. Ze spraken af om samen het spel ‘Galgje’ te spelen. Eén voor een mogen de Bevers in de microfoon een letter noemen. De andere partij moet dan raden welk woord de letters tezamen vormen.” De kinderen hebben er duidelijk zin in. Met het zenden gaat er een nieuwe wereld voor hen open. Het is weer eens iets anders dan een gesprek via je mobieltje.

Op de foto:
Zendamateur Fred Vonk legt een groepje ‘Bevers’ uit hoe je via de radio kunt communiceren met andere scoutinggroepen. (Foto: Henk de Reus)