Zeldzame vondst: dikkopschildpad aangespoeld in Castricum

Castricum – Vorige week zondag werd een dikkopschildpad aangetroffen op het strand van Castricum. Een zeldzame vondst, want het dier leeft normaliter alleen in tropische wateren. De schildpad, die de naam Breeze kreeg, is overgebracht naar Rotterdam voor verdere verzorging. Ze maakt het goed.

Een alerte strandwandelaar uit Castricum ontdekte de dikkopschildpad na storm Pia en sloeg direct alarm. Dankzij snel handelen en de inzet van de dierenambulance kon de zeeschildpad geholpen worden. Volgens Diergaarde Blijdorp, waar de schildpad gaat herstellen, heeft het dier geen kans op overleven in de koude Noordzee. Vermoedelijk worden de schildpadden door zeestromingen via het kanaal naar de Nederlandse kust gevoerd. De leeftijd van het vrouwtje wordt geschat op een jaar of twee.

De afgelopen weken zijn meerdere zeeschildpadden aangespoeld op Nederlandse stranden. Ze worden opgewarmd in een bak water van 15 graden. Die temperatuur wordt geleidelijk opgevoerd. Diergaarde Blijdorp is de enige opvang in Nederland voor zeeschildpadden. Wie een schildpad op het strand vindt, wordt verzocht direct contact op te nemen met de dierenambulance. (Foto’s: Merlijn Hooijsma)