Zeereep weer iets schoner

Castricum – Zaterdag zouden de deelnemers aan Plogging Castricum het strand van Castricum schoon gaan rapen. Met het stormachtige weer eerder deze maand was veel zwerfafval aangespoeld. Maar de wind had het afval inmiddels met nieuw zand overstoven of verder het duin opgewaaid. Het werd daarom vooral het hoge strand en de duinrand waar de vrijwilligers, gewapend met grijpers, vuilniszakken vol plastic uit het zand en helmgras wisten te plukken.

De zeereep. Zo heet de allereerste rij duinen aan het strand. Onze bescherming tegen de zee. Bij menig strandopgang ligt ze verscholen achter de strandtenten. We komen voor het strand, de zon in de zee zien zakken, de wind in ons haar, de voeten in de branding en de warme chocolademelk met versgebakken koek. We slaan vaak weinig acht op het stille duin achter het drukke mensenstrand. Hooguit een mooi decor voor waar we willen zijn.

En toch is het een heel bijzonder, uniek stukje natuur waar we naar kijken, dat eerste duin. Daar, in die eerste rafelrand natuur ligt in het voorjaar een kwetsbare kraamkamer verscholen. In de luwte van het helmgras brengen elk jaar vogels hun jongen groot. En niet alleen vogels: er leven konijnen, vossen, insecten en zandhagedissen. Er groeien bijzondere planten als de zeewolfsmelk en eigenaardige paddenstoelen als het zandtulpje.

Veilige haven om te koesteren

Juist die onogelijke stukjes duin, verscholen achter de strandtenten, die er wat lelijk bijliggen als achterplaats van de strandpaviljoens met containers, bouwmateriaal, grof afval en kabels voor stroom en water, juist die stukjes duin kunnen in onze drukke mensenwereld voor dieren van levensbelang zijn: ze zijn vaak gevrijwaard van mensen, loslopende honden, en van langsvliegende kitesurfers die als grote roofvogels bijzonder stressvol overkomen op broedvogels, konijnen en hagedissen. Een veilige haven dus om te koesteren en te beschermen. Maar dan kan het maar beter vrij zijn van plastic afval.

De ploggers hebben zaterdag hun best gedaan. Laat het broedseizoen maar beginnen! En alsof het zo moest zijn, liet een leeuwerik zich bij het wegslepen van de volle zakken lustig horen vanuit het helmgras terwijl de zon prachtig in de zee zakte. Ook een keertje meedoen? Zaterdag 13 april om 14.00 uur wordt onderaan de trap van de Papenberg gestart met een nieuwe opruimwandeling. Kijk op www.ploggingcastricum.nl voor meer informatie. (Tekst en foto’s: Susanne van Reenen)