Yanne Dorenbos wint twee keer goud op Nationaal Baankampioenschap

Castricum – Traditiegetrouw wordt in de kerstvakantie het NK baanwielrennen verreden in het Omni Sportcentrum in Apeldoorn. Gelijk de eerste race was het raak voor Yanne Dorenbos. De Castricummer koos in de scratch – een wedstrijd over zestig rondes (15 kilometer) – voor de vroege aanval. Hij bereikte een voorsprong van twee rondes en kon de rest van de wedstrijd controleren. Als gevolg daarvan werd hij tijdens de volgende wedstrijd (de puntenkoers) voortdurend in de gaten gehouden. Mede door een minder sterke tactiek werd deze race niet wat hij ervan verwacht had.

Koppelkoers

Vrijdag stond de koppelkoers op het programma. Deze reed Yanne met dezelfde partner als eerder in december bij de Zesdaagse van Rotterdam; de 19-jarige Elmar Abma. Tevens stond de rest van de nationale baanselectie aan de start, onder wie wereldkampioenen Yoeri Havik en Jan Willem Schip. Yanne vertelde dat hun plan was om zich rustig te houden tussen de wielen van het peloton en later toe te slaan. Dat lukte: doordat er maar zeven ploegen in de baan waren, was het lastig om een ronde voorsprong te winnen toen het peloton versplinterd raakte op de baan.

Net genoeg voor goud

Halverwege koers openden ze de aanval en moesten ze van de vierde plek in de tussenstand naar voren komen. Uiteindelijk lukte het wel om de ronde te pakken. Achtervolgers Havik/ Schip en Heijnen/Hoppezak sloten ook bijna aan in peloton toen Abma besloot om nogmaals aan te vallen. Dit was de beslissende move en in het peloton was enige twijfel. Toen de wereldkampioenen en Heijnen/Hoppezak nog een ultieme poging deden om de bijna halve baan voorsprong te verkleinen hadden Dorenbos en Abma alle tussensprints al gewonnen. Ook de laatste sprint met dubbele punten pakten ze en dat was net genoeg om met goud naar huis te gaan.

Klaar voor het EK

Dorenbos lijkt hiermee klaar voor het EK, dat deze maand eveneens in Apeldoorn wordt verreden. Deze koers was overigens de laatste keer dat hij in het tenue van de Spaanse ploeg Kern Pharma reed. Voor komend seizoen heeft hij een contract getekend bij Parkhotel Valkenburg Continental Cycling Team (voorheen Abloc CT). Daar krijgt hij de mogelijkheid om een mooi internationaal wegprogramma te rijden in combinatie met de nationale baanselectie. Ook Heijnen, Hoppezak en Schip van deze selectie zullen bij deze ploeg rijden. (Foto: aangeleverd)