Yanne Dorenbos rijdt weer in België

Castricum – Waar in Nederland nog veel wielerwedstrijden worden afgelast of uitgesteld, staan de wedstrijden in België sinds zondag weer open voor Nederlandse coureurs. In het West-Vlaamse Ruiselede was een omloop van 4,7 km uitgelegd. De U23-renners reden daar twintig rondjes. Een enorme stortbui vlak voor de start zorgde voor enig uitstel, maar toen het startschot viel, zat Castricummer Yanne Dorenbos met zijn vier teamgenoten van rennersclub Jan van Arckel uit Arkel bij de eersten.

Bij de eerste doorkomst reed hij zelfs samen met ploegmaat Casper v/d Woude (Westbroek) met een paar tellen voorsprong. Dat was een bewuste keuze, want vlak voor aankomst lag een kasseienstrook die door de regen nog spiegelglad was. Met een compleet peloton daaroverheen is vragen om problemen. In de loop van de race was deze plek een nekkenbreker, gelukkig alleen figuurlijk want daar zijn tientallen renners gevallen zonder ernstige verwondingen.

Zesde plaats

Halverwege de koers wist Bram van van Arckel weg te komen doordat Yanne stiekem een gaatje liet vallen. Niet veel later sloot ook Casper en uiteindelijk ook Yanne aan bij deze kopgroep, Toen een ronde later ook de vierde man op eigen kracht de oversteek maakte, zaten ze in een luxe positie met vier renners van Arckel nog in koers (Stephan reed lek in de eerste ronde). Echter door wat onervarenheid van twee renners bleef de droomfinale uit. Yanne kwam niet goed vlak voor de kasseienstrook  en werd zesde. Zijn ploegmaten eindigden als 7e, 8e en 9e, dus allerminst een slecht resultaat.

Dat Yanne goed uit de winter- en coronastillegging is gekomen, heeft hij vorig weekeinde al laten zien bij de nationale kampioenschappen. Bij de tijdrit over dertig kilometer nam hij een 12e plek in. Dat is de eerste clubrenner tussen alle opleidingsploegen en continental teams. En zaterdag bij de wegwedstrijd eindigde hij als 44e in een loodzware race op een afgesloten parcours op (17x) en rond de VAM-berg in Emmen. De NK’s waren de eerste officiële wedstrijden sinds hij in augustus 2019 een blessure in de kuit opliep. (Foto: aangeleverd)