Yanne Dorenbos gaat op Spaans avontuur

Castricum – Wielrenner Yanne Dorenbos koerst het komende seizoen bij Equipo Finisher, de Spaanse opleidingsploeg van ProTeam Equipo Kern Pharma. De Castricummer zal tot de zomer met deze ploeg de Copa España rijden, een competitie van elf wedstrijden in Spanje.

Begin september 2022 is Yanne afgereisd naar Pamplona, waar zich het hoofdkwartier van Equipo Kern Pharma bevindt. Hij was gevraagd om daar vier testwedstrijden te rijden in het bergachtige Baskenland. De eerste wedstrijd was het gelijk raak. Op de laatste en zwaarste klim reed hij weg uit de kopgroep en met bijna een minuut voorsprong won hij de wedstrijd. Gesierd met een typische Baskische txapela mocht hij plaats nemen op hoogste podium. In de tweede wedstrijd reed hij ook weer continu voorin, maar werd uiteindelijk vijftiende. Ook de derde wedstrijd werd gewonnen door Yanne. Op zijn verjaardag won hij na een heuvelachtige rit de sprint van een kopgroep van twintig man.

Met Olano en Indurain op het podium

Op het podium werd hij, nog in de kleuren van zijn toen nog Nederlandse club Jan van Arckel, vergezeld door Vuelta-winnaar Olano en vijfvoudig Tourwinnaar Indurain. De laatste wedstrijd werd hij netjes derde. De test was meer dan geslaagd en het werd definitief dat hij voor het opleidingsteam mocht gaan rijden. Afgelopen zondag was de eerste rit van de Spaanse competitie Copa España in Don Benito en werd hij in een hectische eindsprint elfde. Yanne had op meer gehoopt, maar kon toch tevreden terugkijken op de eerste wedstrijd met zijn nieuwe ploeg.

Het opleidingsteam gaat Yanne ook ondersteunen bij zijn carrière op de baan. Dat was een belangrijke voorwaarde om naar een andere ploeg te gaan. Medio december is hij nog in actie geweest op de baan in het Zwitserse Grenchen om UCI-punten te verzamelen voor deelname aan Nations Cupwedstrijden. Hij won zowel de scratch als het omnium. Met winst van het Olympische onderdeel omnium heeft hij goede kaarten bij de nieuwe bondscoach Nick Stöpler neergelegd om komend jaar Nations Cupwedstrijden te gaan rijden in Caïro en Milton (Canada).

Op de foto:
Yanne Dorenbos op 15 september vorig jaar op het podium samen met Vuelta-winnaar Olano en vijfvoudig Tourwinnaar Indurain. (Foto: aangeleverd)