Wordt Lego fietsvriendelijk?

Castricum – Marcel Steeman en zijn 10-jarige zoon Dorus stonden de laatste maanden volop in het nieuws. Ze haalden zelfs de Belgische televisie. Het duo ergerde zich eraan dat het speelgoed van Lego City geen fietspaden bevat. Bij Lego Ideas werd daarom digitaal een ontwerp ingediend, waarop 10.000 steunbetuigingen volgden.

Door Hans Boot

Voor veel Castricummers is Marcel Steeman (1979) geen onbekende. Hij is al jaren actief lid van D66 en was hier wethouder voor onder andere Ruimtelijke Ordening en Verkeer en Vervoer in de periode 2014-2018. Daarna werd hij lid van Provinciale Staten en ging als regio-adviseur werken bij het hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier. Fietsen staat bij Marcel hoog in het vaandel, zoals hij vertelt: ,,Tijdens mijn wethouderstijd en ook bij de provincie is het fietsen een van mijn stokpaardjes geworden.” Daarnaast is hij in de loop der jaren een echte Legofanaat geworden: ,,Ik heb er zelf in mijn jeugd mee gespeeld en ben er nu nog regelmatig mee bezig met mijn zoon Dorus. Hij is leerling in groep 6 van de basisschool Helmgras en ook al van jongs af aan een liefhebber van het Deense speelgoed. Het is er nog niet van gekomen om een keer naar Legoland te gaan, maar dat houdt hij nog tegoed.”

Stemmen

Omdat de fabrikant vroeger veel ideeën kreeg toegestuurd, werd de website Lego Ideas in het leven geroepen, waarop fans suggesties kunnen indienen. Marcel: ,,Ons idee om veilige fietspaden in Lego City te introduceren dateert al van 2015, toen Dorus een station kreeg waar tot onze verbazing een fietspad op de onderplaat ontbrak. Er zat wel een fietsje bij, maar meer ook niet. Eind januari van dit jaar hebben we ons digitale ontwerp ingestuurd. Het was wel even puzzelen om wat fietsjes te creëren, maar het is gelukt. Ook hebben we een verkeersbord voor een fietspad en een snelheidsbord met 30 km per uur gemaakt.” Vervolgens licht Marcel de verdere procedure toe: ,,Je moet 10.000 stemmen binnenhalen om kans te hebben dat je inzending wordt gehonoreerd. Daarin slaagden we in zo’n vier maanden tijd. Twee keer per jaar worden de setjes beoordeeld en krijgen de indieners bericht of ze er iets mee willen doen. Wij verwachten in het najaar daarover iets te horen. Als ze er ja tegen zeggen, ga je met de Legodesigners om tafel voor de echte uitvoering.”

Hart van Nederland

Tijdens het verzamelen van de steunbetuigingen heeft het bij vader en zoon Steeman niet aan publiciteit ontbroken. ,,We zijn benaderd door verschillende dagbladen en radioprogramma’s. Ook zijn we op de Belgische televisie geweest en in eigen land waren we te zien op het jeugdjournaal van 4 mei en in Hart van Nederland op 6 mei. De laatste maanden hebben we veel enthousiaste reacties gehad van legofans uit diverse landen, waarvan een groot aantal uit Tsjechië. Onze inzending heeft ook op websites gestaan van Duitsland en Engeland tot Amerika, Mexico en Japan aan toe”, aldus Marcel. Op de vraag waaruit een mogelijk nieuw setje zou moeten bestaan, antwoordt Dorus: ,,In ieder geval moeten er fietspaden bijzitten, maar een paar fietsen, poppetjes en verkeersborden zou ik ook prachtig vinden. Als de fietsveiligheid in de hele wereld er maar beter van wordt!” (Foto: Hans Boot)