Woonzorglocatie De Boogaert dolblij met nieuwe leerafdeling

Castricum – Woonzorglocatie De Boogaert van Viva! Zorggroep is trots op de opening van leerafdeling ‘t Stekkie. Een leerafdeling is een verpleegafdeling waar het merendeel van de medewerkers uit verzorgenden en/of verpleegkundigen in opleiding staat. Zij worden nauw ondersteund door werkbegeleiders: collega’s die gediplomeerd en al langere tijd in dienst zijn van de organisatie.

Locatiemanager Alja Doorn: ,,Een leerafdeling biedt veel voordelen. Voor de leerlingen, onze medewerkers én voor onze bewoners. We leiden op voor de zorg nu én in de toekomst. Leerlingen maken echt onderdeel uit van het team. Ze krijgen alle gelegenheid om de leerdoelen die zij van de opleiding meekrijgen in praktijk te brengen.’’ De begeleidende medewerkers ervaren meer rust en stabiliteit op de afdeling. Ze worden bovendien scherp gehouden op zorgprocedures en nieuwe ontwikkelingen. Voor de bewoners betekent het een versterking van de kwaliteit van wonen en leven.

Achtergrond

Waar leerlingen vandaan komen, is heel verschillend. Willem Breeuwer bijvoorbeeld is een zij-instromer. Hij begint in De Boogaert aan de Praktijkroute IG/MZ: ,,Ik ben jarenlang de mantelzorger voor mijn vader geweest. En dat heeft me aan het denken gezet. Wil ik blijven werken in de financiële sector of ga ik mij papieren halen voor het werken in de zorg. Het is het laatste geworden en ik heb er ontzettend veel zin in.’’ Bij ViVa! Zorggroep leren en ontwikkelen de teamleden samen in een veilig leerwerkklimaat. ,,Op onze leerafdeling geven we zorg aan dertien bewoners’’, vult Alja Doorn aan. ,,In de beginfase is de verhouding leerling/begeleiders fiftyfifty. Als de tijd verstrijkt, wordt de rol van de leerlingen steeds groter. De leerafdeling heet niet voor niets ’t Stekkie: we brengen je talent tot bloei.’’

ViVa! Zorggroep heeft goede contacten met de verschillende zorgopleidingen in de regio zoals het Horizon College, Hogeschool InHolland, het Nova College en het Regiocollege Zaandam. De Boogaert is na Huis ter Wijck (Beverwijk) de tweede locatie van ViVa! Zorggroep met een leerafdeling. Alja Doorn: ,,We bekijken samen welke locatie met leerafdeling goed bereikbaar is voor de leerlingen en waar zij met hun opleidingsniveau het beste terecht kunnen.’’ (Foto: aangeleverd)