Woningprijzen in Castricum stijgen naar recordhoogte

Castricum – De woningmarktcijfers van het vierde kwartaal van afgelopen jaar zijn bekend. Teer Makelaars heeft deze cijfers vergeleken met die van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde transactieprijs is gestegen met 9,6% gestegen naar gemiddeld €420.649,- terwijl het aantal verkochte woningen nagenoeg gelijk bleef: 105 om 106 woningen.

Er werden dus niet meer woningen verkocht, maar de snelheid waarmee ze verkocht werden, nam wel toe. De verkooptijd is met 25 procent afgenomen. Hieruit blijkt dat de vraag naar woningen weer is toegenomen in het vierde kwartaal van 2020 ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. Rick Martens, makelaar bij Teer Castricum legt uit: ,,De NVM-krapte-indicator geeft een benadering voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële koper op de woningmarkt heeft. De keuzemogelijkheden voor de kopers is sterk gedaald. Dat wil zeggen dat het aanbod in Castricum gedaald is en dat de vraag gestegen is. Huizen worden namelijk sneller verkocht ten opzichte van een jaar eerder.

Verwachting 2021

De toekomst van de woningmarkt is lastig te voorspellen en de meningen zijn hier dan ook over verdeeld. De een denkt dat de woningmarkt gaat afkoelen en de ander denkt juist dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen. De gevolgen van de coronapandemie zullen pas later zichtbaar zijn op de woningmarkt, aangezien de woningmarkt laat reageert op veranderingen. In onze optiek is de kans groot dat de huizenprijzen nog door zullen stijgen, omdat de rente historisch laag is, de vraag vele malen hoger is dan het aanbod, er te weinig nieuwbouw geproduceerd wordt en omdat de overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar is afgeschaft. Rick vervolgt: ,,Het feit dat de hypotheekrente nog steeds daalt, zorgt er voor dat verhuizen vaak een goede optie is voor onze klanten. Onze collega’s van Teer Hypotheken bieden zelfs al rentes aan onder de 1%!’’

De makelaars van Teer houden uiteraard alle ontwikkelingen nauwkeurig in gaten. Door het grote netwerk in de regio zitten zij letterlijk boven op de woningmarkt zodat zij hun klanten goed kunnen informeren. (Foto: aangeleverd)