Wiskunstige vormen in Gemaal 1879

Akersloot – Vanaf zondag 4 juni tot en met zondag 30 juli zal in Gemaal 1879 aan de Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) een nieuwe expositie te bewonderen zijn. Dit keer exposeert Klaas Lakeman uit Heemskerk wiskundige structuren.

Klaas Lakeman: ,,Al op de middelbare school intrigeerde me de wisselwerking tussen wiskunde en kunst, met name de beeldende kunst. Dat bracht mij er toe om enkele jaren na afronding van mijn studie wis- en natuurkunde met enkele geestverwanten in 1983 de Stichting Ars et Mathesis op te richten. Daarmee werd beoogd de belangstelling te bevorderen voor kunst (Ars) die zijn inspiratie vindt in de wiskunde (Mathesis), meestal kortweg aangeduid met wiskunst. Want waar kunst en wiskunde elkaar ontmoeten kunnen boeiende resultaten ontstaan.’’

Pas in het voorjaar van 2021 besloot Klaas – na jarenlang toekijken – zelf beeldend aan de slag te gaan. De getoonde vormen en structuren lopen uiteen van eenvoudige bijna alledaagse wiskundige objecten tot complexere. Ze zijn uitsluitend van hout en vaak in felle kleuren geschilderd. De werkwijze bestaat uit het zagen in verstek met variabele hoeken. Een lijst voor een schilderij vormt een gesloten geheel, veelal een vierkant of rechthoek. Evenzo vormen veel van de getoonde constructies – weliswaar kronkelend door de ruimte – een gesloten geheel. Bij andere constructies zijn twee of drie dezelfde vormen met elkaar vervlochten. Voor de kijker mogelijk een uitdaging om uit te zoeken hoe dat in elkaar zit.

Verder geeft deze kunst blijk van een groot vakmanschap; elke verbinding moet goed aansluitend passen. Ook belangstelling voor wiskunst? Kijk op www.arsetmathesis.nl voor meer informatie. De expositie is geopend elke zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Komende zondag 4 juni en op zondag 3 juli organiseert de Stichting Oer-IJ een ommetje (wandeling met gids) met start en einde bij het gemaal (aanvang 13.00 uur, aanmelden via info@oerij.eu). Na de wandeling behoort bezoek aan het gemaal tot het arrangement. (Foto’s: aangeleverd)