Winnaar Wessel Nijman heeft scherpe focus

Als je veertien jaar bent en in Praag met darten de open Tsjechië wint dan kun je er van uit gaan dat je het goed hebt gedaan. Enigszins verlegen schuift Wessel Nijman uit Uitgeest aan tafel samen met zijn sponsor en coach Pieter van Dijk van PG darts, wat sinds anderhalf jaar staat voor Pieters Grootste webshop op het gebied van dartsartikelen.

Bij Wessel thuis is darten heel gewoon, zijn vader en broer Jesper weten de pijltjes ook prima te plaatsen dus heel verrassend is het niet dat Pieter via Jesper op het spoor van Wessel kwam. Al vrij snel zag hij dat deze jonge Bonhoeffer student kwaliteiten had. Vereisten als een goeie worp, de houding en positiviteit waren aanwezig. Pieter stopt veel tijd en geld in zijn pupillen en verwacht daarvoor terug wel de nodige inzet. Er wordt net als bijvoorbeeld bij voetbal, ieder weekend getraind en in aanloop naar een toernooi is er veel contact. Tijdens een toernooi wordt er volledige focus gevraagd.

Een goede klik tussen coach en pupil is zeer belangrijk om verder te komen en dat die klik er is kan Wessel beamen. Anderhalve week geleden vertrokken beiden met de auto naar Praag. Pieter: “Wij zijn een dag van te voren vertrokken zodat Wessel zich in alle rust kon voorbereiden op het toernooi, ik had er vertrouwen in en wist dat hij kon winnen.”

Na 2200 kilometer rijden werd Praag bereikt. Wessel: “We zijn de stad in gegaan, dat was erg mooi, ik heb die nacht goed geslapen en na het ontbijt zijn we richting toernooi gereden. Ik moest pas om 18.00 uur spelen en kwam in de kwartfinale. Zo kwam ik steeds een stapje dichterbij. Het ging goed en tijdens het darten zocht ik oogcontact met Pieter. De rust die hij uitstraalt werkt goed.” Na de winnende worp sprong Wessel dolgelukkig in Pieters armen en kon een feestje worden gevierd. “Ik belde mijn ouders die het echt super vonden en hun blijdschap zelfs uitschreeuwden” aldus Wessel. De volgende ochtend kreeg Pieter de winnaar maar moeilijk wakker want het hele gebeuren had aardig wat energie gekost. Er werd nog een extra dagje in Praag doorgebracht om na te genieten en na een stukje in de Uitgeester Courant kwamen er thuis veel reacties. Wessel: “Leraren hadden het gelezen en mijn klas had een taart geregeld, heel erg leuk allemaal.” Met het winnen van de open Tsjechië heeft Wessel zich weten te plaatsen voor Winmau 2015 een gerenommeerd toernooi dat in oktober plaats zal vinden in Hull. Coach Pieter gaat er het komende jaar op toezien dat Wessel de scherpte behoudt. Wessel: “Het is voor mij overduidelijk dat ik zonder Pieter nooit deze titel had behaald maar nu komt het pas want Winmau is het hoogst haalbare in de British Darts Organisation.”

Meer informatie op www.facebook.com/PGDarts door middel van een like en via www.pgdarts.nl. (Monique Teeling)