Win nestkastje voor mezen in strijd tegen eikenprocessierups

Castricum – De eikenprocessierupsen kruipen dezer dagen weer uit hun eitjes. Ze zijn bedekt met haartjes die voor irritatie kunnen zorgen aan onder meer huid en ogen. Maar om hoeveel van die irritante haartjes gaat het eigenlijk? Wie het juiste antwoord weet of het dichtst in de buurt komt, kan daarmee een nestkastje voor mezen winnen. De mees is de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Met de prijsvraag wil de gemeente Castricum inwoners informeren over de brandharen van de rups en hoe de rups op een natuurlijke manier te bestrijden is. De prijs – voor 50 inzenders ligt een nestkastje klaar – kan daaraan een bijdrage leveren. Wethouder Falgun Binnendijk: ,,We bestrijden deze eikenprocessierupsen actief. We willen voorkomen dat het een grote plaag wordt en bijvoorbeeld recreatiegebieden niet meer aangenaam zijn. Iedereen die een nest ziet, kan dit bij de gemeente melden, dan halen we het weg en vernietigen het. Maar daar lossen we niet alles mee op. De mees is een goede vriend in de strijd, dus die zien we graag in onze gemeente.’’

Raad het aantal

Vorig jaar zijn in Castricum 37 rupsennesten aangetroffen. De vraag luidt: hoeveel brandharen hadden al die rupsen in totaal ongeveer? Stuur het antwoord vóór 11 april naar info@castricum.nl onder vermelding van ‘Prijsvraag eikenprocessierups’ en maak kans op zo’n nestkastje. De gemeente verdeelt ze onder de inzenders die het dichtst bij de eigen berekening zitten. Meedoen kan alleen door inwoners van de gemeente Castricum en winnaars krijgen persoonlijk bericht. Wie een nest eikenprocessierupsen aantreft, kan dit melden bij de gemeente. Dat gaat het best via Fixi.nl. Kijk op https://processierups.nu voor meer informatie over de eikenprocessierups. (Foto: Pixabay)