Willeke steelt harten bewoners De Santmark

Castricum – Eindelijk was het Yvonne Brouwer gelukt om Willeke Alberti voor een optreden in De Santmark te strikken. Na een vervelend coronajaar, waarbij verschillende bewoners het leven lieten, was er eindelijk weer iets leuks te vieren. Zo’n zestig bewoners en een aantal verzorgenden genoten zichtbaar van het optreden.

Door Henk de Reus

Yvonne Brouwer is activiteitenbegeleidster en weet dat de zangeres vanuit de Willeke Alberti Foundation al vele jaren optredens in zorgcentra verzorgt.,,Ik trok de stoute schoenen aan en benaderde Willeke’s management voor een optreden. Ik kreeg al snel een positief antwoord. Daarna volgden twee lange telefoongesprekken met Willeke zelf. Het was alsof we elkaar al jaren kenden, zo hartelijk ervaarde ik onze gesprekken. Ze is een warme persoonlijkheid.”

Medley

Vorige week woensdag vond het optreden plaats. Willeke trapt af met een medley van Italiaans liedjes die zij destijds met vader Willy zong. Ze wordt begeleid door haar eigen band van vijf personen. De tekst van het lied ‘Marina’ is voor de meeste bewoners wat lastig om mee te zingen, maar als het Nederlandstalige repertoire aan bod komt begint de zaal los te raken. Bij ‘een reisje langs de Rijn, ‘Carolientje’ en ‘Niemand laat zijn eigen kind alleen’ wordt er her en der flink meegezongen. Terwijl Willeke zingt en tussen haar publiek loopt, raakt ze sommige bewoners aan of geeft ze hen een aai over het gezicht. Ze blijkt nog altijd een rasartieste te zijn die heel goed aanvoelt hoe ze de interactie met haar publiek moet aangaan.

De medley die volgt is gewijd aan collega’s die in de loop der tijd het leven lieten. Ze trapt af met de motten van Dorus. Daarna volgen onder meer liedjes van Toon Hermans, Ramses Shaffy en de Zangeres zonder naam. De stemming zit er inmiddels goed in. Bewoners die de handen niet meer in de lucht kunnen steken, wiegen gezellig mee. Ze vergeten even dat ze in een rolstoel zitten of anderszins beperkt zijn. Na elk liedje volgt spontaan applaus. In een hoek van het restaurant maken twee verzorgenden een dansje. Willeke krijgt een bewoonster zover dat ze spontaan een eigen versie van ‘Sari Marijs’ begint te zingen.

Een bewoonster van De Santmark zingt spontaan een couplet van het lied ‘Sari Marijs’. (Foto: Henk de Reus)

Ze sluit haar optreden af met liedjes uit haar eigen repertoire. Met ‘Telkens weer’, ‘Spiegelbeeld’ en ‘Morgen ben ik de bruid’ weet ze enkele bewoners zichtbaar te ontroeren. Het vormt een waardig slot van een knotsgezellige middag.

Ajax

Terwijl de gratis ter beschikking gestelde hapjes van slagerij Van der Meer inmiddels rondgaan spreken we Willeke nog even na het optreden. Hoe vond ze het zelf gaan? Willeke: ,,Ik vind het heerlijk om weer te mogen optreden, want anderhalf jaar lang kon dit niet. Het optreden in verzorgingshuizen is het mooiste wat er bestaat. Het is zo intiem. Ik kan mij helemaal op de mensen richten. Het is dankbaar werk.”

Dan gaat het onderwerp over op voetbal, want als ras-Amsterdamse is Willeke natuurlijk Ajax-fan. ,,Wat denk je dat het vanavond tegen Dortmund wordt?”, vraagt ze. ,,Ik vrees zo voor de hooligans.” Voordat ze zich omkleedt is er nog net tijd om met de verslaggever op de foto te gaan. Want ja, je wilt wel ergens mee thuiskomen, toch? Willeke doet hier niet moeilijk over. Het past precies bij wie ze is ze is, een warme, toegankelijke vrouw. (Foto’s: Henk de Reus)