Wieler 3 daagse Alkmaar spannend tot op het laatste moment

Sportpaleis Alkmaar stond deze week drie dagen in het teken van de Wieler 3 daagse Alkmaar. Een spannende strijd tot aan de laatste rondes. Titelverdediger Yoeri Havik schreef met zijn koppelpartner Cees Bol de eindoverwinning op zijn naam. Phaedra Krol won het omnium bij de dames en Nederlands kampioen Reinier Honig won met gangmaker Jos Pronk met één punt verschil de eerste plaats bij de stayers.

Een unieke driedaagse, waar het stayeren op het programma stond, de dames achter de derny reden en de jeugd werd uitgedaagd tijdens de longest lap. Een driedaagse baanwedstrijd met nationale en internationale toprenners en enthousiast publiek. Uniek voor Alkmaar en uniek voor de wielerwereld.

De dames waren duidelijk aan elkaar gewaagd, elke wedstrijd was spannend tot het einde. Phaedra Krol startte de finaledag vanaf de tweede positie. Ze reed een ijzersterke derde dag en haalde zo met vijf punten voorsprong haar titel binnen. Amber van der Hulst en Markus Kelly eindigde respectievelijk op nummer 2 en 3.

Ook het in Alkmaar populaire Stayeren stond iedere avond op het programma. De nummers 1 en 2 van het in september verreden Europees kampioenschap zijn duidelijk aan elkaar gewaagd. Reinier Honig, achter gangmaker Jos Pronk, won de eerste avond over 100 rondes. Het Duitse koppel Franz Schiewer en gangmaker Gerd Gessler schreven de tweede avond op hun naam. Op de finale avond werd de strijd beslist. Honig en Pronk zetten al vroeg de aanval in waardoor het Duitse koppel niet meer voor de overwinning in aanmerking kwam. De strijd werd beslist in het voordeel van Nederlands kampioenen Honig en Pronk.

Titelverdediger Yoeri Havik en zijn koppelpartner Cees Bol lieten vanaf dag 1 van zich horen. Al direct waren zij leiders in het klassement, op de voet gevolgd door publiekfavorieten Niki Terpstra en Pim Ligthart. De strijd werd pas tijdens het laatste onderdeel van de finaleavond beslecht. Terpstra/Ligthart stonden 20 punten achter, om te winnen moesten zij een ronde voorsprong behalen tijdens de ploegkoers. Tot de laatste ronden werd door Terpstra tempo gemaakt. Havik had echter zulke snelle benen dat hij iedere keer kon blijven aanhaken. Havik en Bol gingen er na drie dagen met de eindoverwinning van door voor Terpstra en Ligthart en Beukeboom en Hester.

Yoeri Havik pakte hier voor het tweede jaar op rij de titel: ,,Het was gaaf dit jaar. Anders dan vorig jaar. Mijn maat Cees Bol is onervaren op de baan maar super gemotiveerd. We zijn allebei heel snel waardoor we veel punten konden halen. Het was mooi dat er zoveel publiek was. We moesten alle zeilen bijzetten maar hebben echt drie dagen genoten.”

Eddy Bakker, namens Alkmaar Sport toernooi directeur van het evenement reageerde direct na afloop enthousiast: ,,Deze editie was veel beter dan de eerste. Robert Slippens en Danny Stam hebben hun reputatie waargemaakt. Een mooi rennersveld en drie dagen spannende wedstrijden. Het publiek was meer dan verdubbeld en het samenspel tussen de renners en publiek zorgde voor een geweldige ambiance. We kijken trots terug op een geslaagd evenement.” (Foto: Rob Duin)