Wie is nu eigenlijk Rob van Keulen…?

In deze rubriek laten we inwoners van de gemeente Castricum de revue passeren die – op wat voor manier dan – ook iets hebben bijgedragen aan het op de kaart zetten van de gemeente in de zin van leefbaarheid, saamhorigheid en opwaarderen van de leefomgeving.

Limmen – Een hele mond vol; Robert Joseph Marie van Keulen, de volgende gast in deze rubriek om het achterste van zijn tong te laten zien, alhoewel we natuurlijk niet alles prijsgeven. Wat een Alkmaarder kun je zijn als je 75 jaar geleden op 250 meter vanaf De Waag werd geboren! Rob had er een fijne jeugd en doorliep zoals gebruikelijk de kleuter- en lagere school om het hogerop te gaan zoeken bij de HBS-A, waar het diploma werd behaald. Hij was toen ook al een fanatiek klarinetspeler, want muziek maakt een belangrijk deel uit van zijn leven. In 1977 kwam hij, met de intussen in zijn leven gekomen Willeke Schneiders (getrouwd in 1968) naar Castricum, waar de herenconfectiezaak van Wil en Tiny Alleman werd overgenomen. In 2001 verhuisden zij naar Limmen.

Door Aart Tóth

Uit dat huwelijk kwam een zoon Werner en dochter Inez met intussen ook schoondochter en schoonzoon plus vier kleinkinderen, te weten één meisje en drie jongens. Rob z’n werkloopbaan was intussen ook lekker op gang gekomen, waarbij zijn eerste werkgever Topkring Ceniko was in Hoevelaken, de voorganger van Euretco. Daar werd hij inkoper herenconfectie, een functie die hij tien jaar lang bekleedde. Vervolgens een eigen winkel: ‘Rob van Keulen Fashion’ aan de Torenstraat in Castricum, zo’n twintig jaar. Tegenwoordig is dat Esclusivo in de Burgemeester Mooijstraat. Dan nog even zo’n tien jaar als franchisenemer Hunkemöller, met verschillende filialen. Zijn laatste werkzame bezigheden waren als consulent bedrijfsovernames onder de naam RVK Consultancy in Limmen, ook nog eens vijf jaar.

Actief

Tijdens zijn ondernemerschap in Castricum was het niet alleen het draaiende houden van de eigen winkel. Het hele dorp moest goed draaien, vond Rob. Samen met medeondernemers als Siem Quax, Lenie Kelder, Wim van Vliet, Loek Weda, en nog wat anderen was ook hij als voorzitter van de OVC medeverantwoordelijk voor de seizoenmarkten, braderieën met oude ambachten en natuurlijk als voorzitter van de ‘Dubbele Lus’, de jaarlijkse wielerronde door het dorp. ,,Het dorp moest leven en dan niet alleen voor een grotere omzet, maar de leefbaarheid was daar de hoofdmoot met het organiseren van verschillende festiviteiten’’, legt Rob uit.

Ook een onderdeel van Rob z’n actieve leven was het hockeyen vroeger. Eerst bij Terriërs in Alkmaar en later als veteraan bij MHCC in Castricum. Nu is voor hem een partijtje golf met zekere regelmaat nog iets om zijn spanningen de vrije loop te geven met aanvullend de 55-plus-conditietraining bij VKIJ Castricum.

Inzet

Buiten de actieve inzet van hierboven, jeukten de handen van Rob geregeld. ,,In het verleden verschillende clubs op de rit geholpen, waar onder VVD Castricum en Toneelvereniging Pancratius. Maar ook Voorzitter Ondernemers Vereniging Castricum, nu OVC, in de startfase een aantal jaren voorzitter Wielerronde Dubbele Lus’’, spreekt een trotse Rob. Tegenwoordig houd hij zich, samen met andere betrokken ondernemers, nog bezig met het wel en wee in het Dorpshart van Castricum. Nogmaals Rob: ,,Daar mag best wat meer aandacht aan gegeven worden om het leefbaar te houden. Dan zul je als gemeente, maar zeker ook de ondernemers, meer inzet moeten tonen er wat van te maken.’’

Rob van Keulen in zijn jonge jaren als klarinettist. (Foto: aangeleverd)

Vakantie

,,Mijn vakantieland was en is nog Frankrijk, maar de laatste vakanties hebben we in de voormalige Oostbloklanden doorgebracht. Wonderschone landen. Daarnaast is Nederland geweldig mooi en elk jaar bezoeken we met de caravan een aantal provincies. Vakantie valt eigenlijk onder hobby’s, als je de mogelijkheid hebt. Net als muziek maken op mijn klarinet en partijtje golfen.’’

Wensen voor Castricum?

Nogmaals wil Rob nog even zijn ei kwijt: ,,In 2012 is de gemeente Castricum een plan voorgelegd ter versteviging van het winkelareaal in het centrum. Daarin is één regel niet in geaccordeerd: het geven van dubbele bestemmingen (wonen en winkelen) op de panden in de uiteinden van de Dorpsstraat en de Torenstraat. Nu de transitie van winkel/kantoor naar woningen landelijk, provinciaal en gemeentelijk wordt omarmd wordt het tijd dit ook in Castricum te doen. Concentratie van de winkelbedrijven met toekomst is een must en geef de ondernemer, die zijn pand wil ombouwen, daarvoor de gelegenheid.’’

Lidmaatschap verenigingen?

,,VKIJ Castricum, een geweldige club die mede aan mijn conditie werkt. Dan Orkest Emergo, een enthousiaste club van mensen, die als harmonieorkest overdag veel plezier beleven in het bespelen van een instrument. Een fijne vriendenclub is de Probus CAL hier in Castricum, waarvan ik dit jaar voorzitter mag zijn. Dan nog bestuurslid van de Zonnebloem Limmen, die met haar ruim 35 vrijwilligers ontzettend goed en fijn werk doen voor de gemeenschap in Limmen. Ik hoop dit nog lang in een goede gezondheid vol te houden”, besluit Rob van Keulen.