Wie is nu eigenlijk Peter van Splunter?

In deze rubriek laten we inwoners van de gemeente Castricum de revue passeren die op wat voor manier dan ook iets hebben bijgedragen aan het op de kaart zetten van de gemeente in de zin van leefbaarheid, saamhorigheid en opwaarderen van de leefomgeving.

Castricum – Pieter Cornelis van Splunter, geboren op de ‘Banka Hoeve’, een landbouwbedrijf in de Grote IJpolder onder de rook van Amsterdam, waar hij na een tussenstop in Bergen in 1974 zijn biezen pakte en de gemeente Castricum opzocht. Hij voelt zich intussen zo’n vijftig jaar nauw verbonden met de regio rondom Castricum. Getrouwd met Karin in 1974; een huwelijk waar maar liefst vier kinderen uit voort kwamen, één zoon en drie dochters met inmiddels elf kleinkinderen.

Door Aart Tóth

Peter ging na het volbrengen van de middelbareschooltijd naar de Landbouwschool in Hoofddorp, waar hij weggestuurd werd wegens te lang haar. Peter werd dus geen landbouwer maar olieboer, want hij kwam bij toeval terecht in de tankstation-branche. Daar was hij op zijn 21e jaar al succesvol ondernemer. Dat zou zo blijven totdat hij het wat kalmer aan ging doen en zoon Paul de zaak in 2010 overnam. Er was overigens nog een branche aan toegevoegd namelijk Trekbak.nl, het verhuren van aanhangwagens in verschillende uitvoeringen van enkel- en dubbelassige tendermasters, autoambulance en paardentrailers tot aan tijdelijke opslagcontainers die voor je huis worden neergezet. Ook is hij nog regelmatig terug te vinden bij het Total-tankstation in Beverwijk omdat hij dit niet echt los kan laten, vanwege het sociale aspect.

Over sociaal gesproken, dat staat bij Peter hoog in het vaandel. ,,Niet bij het overdrevene af, maar interesse in je medemens en dingen die om je heen gebeuren zijn o zo belangrijk op je verdere levenspad. Weten wat er om je heen gebeurt en luisteren naar andere meningen, dat houdt je bij de tijd”, volgens Peter. Deze instelling komt hem goed van pas als voorzitter van Platform Sport, waarin hij sportverenigingen ondersteunt met een aantal ervaren sportmensen en sport en bewegen in Castricum stimuleert.

Peter van Splunter op ongeveer 9-jarige leeftijd. (Foto: aangeleverd)

Daarbij beoefent Peter zelf nog de sport voetbal bij de veteranen van FC Castricum, ook nog schaatsen, skiën en bodyfit plus salsa dansen. Dit geheel als hobby, waarbij het winnen op een lagere plaats is gekomen met lekker sociaal bezig zijn na afloop.

Als je het dan toch over hobby’s hebt, ook zijn favoriete vakantiebestemmingen Italië, Istrië en Spanje vallen onder Peters hobby, een hobby die hij deelt met zijn vrouw Karin. Zo gaan ze met de camper naar Istrië (Rovinj), Toscane (Viareggio) en Spanje (Laredo). Ook wintersport heeft grote aantrekkingskracht op Peter en hij gaat dan ook nog steeds twee keer per jaar skiën. Al deze sportieve inspanningen verlichten zijn werkzaamheden normaliter, Peter kan immers niet stilzitten en is nog regelmatig te vinden bij Total-Van Splunter tankstation in Beverwijk als ook bij Trekbak.nl in Limmen. Twee jaar geleden kreeg Peter een Koninklijk lintje voor zijn inzet in de voetbalsport.

Sportervaringen? ,,Die heb ik zeker met voetballen tot mijn 38e in het 1e van SC Castricum, drie keer de Elfstedentocht gereden + kruisje, volleybal, tennis, skiën, tafeltennis en ook nog regelmatig de sportschool. Daaraan gekoppeld van zelfsprekend mijn inzet als voorzitter en vicevoorzitter bij SCC en nu bij FC Castricum met veel passie voor de sport bij het Platform Sport. Daarbij heb ik nogal wat wensen voor Castricum op mijn lijstje staan die niet geheel toevallig veel met sport te maken hebben. Eén daarvan is de aanbeveling eens een bezoek te brengen aan www.sportenbewegenincastricum.nl, waar je wijzer wordt over wat allemaal mogelijk is in de gemeente Castricum.’’

,,Daarbij een grote wens om nu eindelijk eens begin te maken met dat mooie nieuwe zwembad met een geweldig sportpark op Noord-End. Ook het Omni Sportpark Akersloot behoort tot die wensen. Buiten die sportieve wensen is de verwezenlijking van parkeerplaatsen voor eigen inwoners van Castricum bij het strand eigenlijk een must.’’ Buiten al zijn inzet in het heden, heeft Peter ook in zijn achterliggende carrière wel wat resultaten geboekt, zoals de fusie tussen SCC en CSV, realisatie boardingveld, organisatie sportverkiezingen en het lokale sportdebat.

Organiseren zit bij deze ondernemer in het bloed want ook voetbalreisjes, tennistoernooi, schaaktoernooi en puzzeltochten passeren de revue. Als lid van dat Platform Sport, FC Castricum en Dansclub Mariz is Peter in zijn element. Daarbij is men 9 maart begonnen met walking football elke donderdagavond van 20.00 tot 21.00 uur op het boardingveld van FC Castricum met uitleg en een gezellige derde helft in de kantine. Wie mee wil doen kan bellen naar 06 31041625.