Wie is nu eigenlijk Otto Bruschke…?

In deze rubriek laten we inwoners van de gemeente Castricum de revue passeren die op wat voor manier dan ook iets hebben bijgedragen aan het op de kaart zetten van de gemeente in de zin van leefbaarheid, saamhorigheid en opwaarderen van de leefomgeving.

Limmen – Je zou het liedje kunnen zingen ‘Otto wie kent hem niet’ in Limmen en waarschijnlijk zal iedere Limmenaar dit beamen. Otto staat altijd vooraan als er iets staat te gebeuren of juist niet gebeurt. Jarenlang voorzitter van de Dorpsraad en voorvechter van het (toen nog) Dorpshuis waar met grote letters ‘Parochiehuis’ op stond. Sommige Limmenaren noemen het nog steeds zo. Recent voorvechter van een echt Dorpsplein tegenover de kerk, met terrassen en weekmarkt. Het Dorpshuis is intussen omgedoopt in ‘De Heeren van Limmen’, om op de toekomstplannen voorbereid te zijn. Otto is daar voorzitter van.

Door Aart Tóth

Otto werd geboren in 1951 als Ad J.I. Bruschke en werd ondanks zijn eerste naam Ad, door zijn vader altijd Otto genoemd en dat is tot heden ten dage zo gebleven. Dus 71 jaar geleden geboren in het ziekenhuis in Alkmaar en daarna met een noodgang naar Limmen gebracht om er nooit meer weg te gaan. Hooguit tijdens vakanties om naar zijn favoriete vakantielanden Oostenrijk en Frankrijk te gaan. Met een vader en enkele broers in het onderwijs was voor Otto ook een toekomst als docent weggelegd, maar hij koos voor handvakman. Na de lagere school werd gekozen voor een opleiding als timmerman, die – mede door de vreselijke verstandhouding met meester Balink – tot een vervroegd einde kwam. De switch naar de opleiding brood-/banketbakker was daarna gauw gemaakt. Die opleiding hield hij drie jaar vol, daarna koos hij voor een werkkring bij Elektronica De Graaf, waar Otto tot zijn pensioen zou blijven.

Otto Bruschke, hier ongeveer acht jaar oud, bij de padvinderij. (Foto: aangeleverd)

Familie

In 1972 kwam hij zijn grote liefde Tiny tegen tijdens een carnavalsfeest in De Lantaarn, waarbij de vlam gelijk oversloeg en in 1974 leidde dit tot een huwelijk, waar na verloop van tijd drie kinderen uit voortkwamen. Dat zijn Mariëlle, Thijs en Bram, zij kregen ook relaties en inmiddels zijn er acht kleinkinderen. Tussendoor had Otto ook nog tijd zijn werkelijk idolate hobby uit te oefenen, en wel bloemmozaïeken van hyacinten, waarmee hij tijdens de jaarlijkse Limmense Bloemendagen veelal in de prijzen valt. Dat mag ook wel gezien de voorbereiding van maanden met het maken van het geraamte van veelal bijzondere gebouwen. Na de Bloemendagen verhuist het mozaïek naar Frankrijk om daar ook te staan pralen met mozaïeken van jaren ervoor.

Hobby’s

Buiten het bouwen van mozaïeken is Otto werkelijk idolaat van schaatsen en wandelen in de bergen van Oostenrijk, Noorwegen en Frankrijk. Wat betreft het zelf beoefenen van sport scoorde hij hoog bij voetballen (FC Limmen), wielrennen en schaatsen. Hij speelde zelf jaren in Limmen 2 en was daarbij ook nog jeugdleider. Zo was Otto voorzitter van het marathonschaatsen in Alkmaar en baanspeaker tijdens wedstrijden. Kortom: een sportieve carrière naast zijn werk en gezin.

Wensen

Wensen heeft Otto, sorry Ad, genoeg. Zo is zijn paradepaardje, samen met andere gelijkgestemden in Limmen, gericht op een echt Dorpsplein ter hoogte van de kerk, waarbij een weekmarkt en horeca een topper zullen zijn. Daar is een plan over ingediend bij de gemeente Castricum, hetgeen waarschijnlijk in 2023 in behandeling bij de gemeenteraad zal komen.