Wie houdt jou in de gaten als je het water in gaat?

Castricum – Met het prachtige weer van de afgelopen weken bezochten heel veel mensen het strand om een verkoelende duik in het water te nemen. Zwemmen in open water is heel erg lekker en leuk maar kent ook risico’s. Denk aan sterke stroming, een mui of een plotselinge temperatuurverandering. Hoewel de Castricumse Reddingsbrigade op deze hoogtijdagen goed vertegenwoordigd was op het strand en in het water, begint het voorkomen van ongelukken bij de badgasten zelf.

Het is erg belangrijk dat je van tevoren afspreekt wie jou in de gaten houdt tijdens het zwemmen. Om dit onder de aandacht te brengen is de campagne ‘Veilig in en uit het water’ in het leven geroepen door organisaties als de Nationale Raad Zwemveiligheid, Rijkswaterstaat en Reddingsbrigade Nederland. ‘Veilig in en uit het water’ maakt mensen bewust van de risico’s van zwemmen in open water. De komende jaren worden onder deze naam verschillende campagnes over zwemveiligheid gelanceerd. ‘Wie checkt jou?’ is de eerste.

Met de campagne ‘Wie checkt jou’ wordt een dringende oproep gedaan er altijd voor te zorgen dat iemand jou in de gaten houdt als je het water in gaat: je vrienden op de kant, je buddy die mee het water in gaat of een lifeguard op het strand. Daarnaast geeft de campagne tips over wat te doen als men toch in de problemen raakt of vanaf de kant ziet dat iemand in de problemen komt. Meer weten over wat je zelf kunt doen? Houd vooral de social mediakanalen van de Castricumse Reddingsbrigade in de gaten of kijk op de website www.veiliginenuithetwater.nl voor uitgebreide informatie. (Foto: aangeleverd)