Wie helpt Ellis helpen?

Ellis Toepoel (50) uit Castricum doet op 9 april mee aan een sponsorloop in Woudenberg voor en door mensen met de ziekte van Lyme. Zij gaat twee gezinnen sponsoren door te wandelen. ,,Helaas weet ik uit ervaring wat een onbegrepen en dure ziekte dit is. Voor mij dus een goede reden om te gaan lopen. Ik heb twee gezinnen uitgekozen die ik financieel wil steunen met hulp van de lezers van deze krant. In het eerste gezin heeft de moeder en een zoontje van vijf jaar de ziekte van Lyme. Vanwege hun financiële toestand wordt de moeder niet behandeld en gaat al het geld op aan de behandeling van het zoontje. Wes is al 2,5 jaar ziek en gaat regelmatig met zijn ouders naar Maastricht waar hij wordt behandeld. Zelf wonen ze in Dordrecht, dus dat betekent elke keer vier uur reizen met een ziek kindje. In het tweede gezin hebben beide ouders en hun drie kinderen de ziekte van Lyme (foto). Dit gezin woont in Utrecht en rijdt ook regelmatig naar Maastricht voor behandeling.”

De ziekte van Lyme wordt voornamelijk overgebracht door besmette teken. Ellis: ,,Mijn eigen verhaal begon in juli 2014, ik kreeg rare klachten. Er volgde een periode met ontstekingsremmers en pijnstillers, bloedonderzoek, reumatoloog en drie keer een negatieve Borreliatest. Al snel ben ik door mijn schoonzus positief getest op Lyme met electro accupunctuur. Zij heeft mij heel goed op weg geholpen en ben haar nog steeds dankbaar voor haar snelle actie.”

Vervolgens werd Ellis in Arnhem behandeld en sinds vorig jaar januari volgt zij een biofotonen therapie in Heiloo.  Eerst wekelijks en daarna afbouwend naar een keer per maand. ,,Dit in combinatie met kruidentincturen, voedingssupplementen, fysiotherapie en accupunctuur. Ik kan nu zeggen dat het redelijk goed gaat en het gaat steeds beter. De bacterie Borrelia kan meer dan driehonderd ziektebeelden nabootsen. Bij mij waren dit reumatische klachten, fybromyalgie, verkleving van pezen en de ziekte van Dupuytren.

Een jaar geleden kon ik, door de vele gifstoffen die tijdens de behandeling vrijkomen mijn armen niet meer optillen. De Borrelia geeft namelijk continu gifstoffen af om het immuunsysteem te ondermijnen. Door de behandeling worden de bacteriën gedood en komen er nog veel meer gifstoffen vrij die het lichaam niet direct kan afvoeren. Door accupunctuur en fysiotherapie werd de bloedsomloop gestimuleerd om zodoende de gifstoffen te kunnen afvoeren. Het heeft vele maanden geduurd voor het herstel begon.”

Maar bij veel mensen met de ziekte van Lyme gaat het herstel minder snel. ,,Velen lopen al jaren met klachten vanwege de onbetrouwbare Nederlandse Lymetesten. Zij worden al jaren van het kastje naar de muur gestuurd en ondertussen kan de bacterie zijn vernietigende werk doen. Helaas houdt de Nederlandse reguliere wetenschap vast aan de CBO richtlijn en kijken de meeste artsen niet verder dan hun neus lang is. De testen en behandelingen zijn in Duitsland  vele malen beter en betrouwbaarder, zij werken volgens de ILADS-richtlijn, maar deze worden niet vergoed. Dat betekent dat medicijnen, supplementen en behandelingen in Duitsland allemaal uit eigen zak betaald moeten worden. In Nederland zijn er maar een paar artsen die net zoals in Duitsland werken, maar ook dan moeten de meeste kosten uit eigen zak betaald worden.”

Kijk voor meer informatie over de gezinnen die Ellis wil steunen op www.lopenvoorlyme.nl team little stekkie en team lyme-kids. Ellis is blij met kleine en grote bedragen waarmee zij de gezinnen kan helpen. Een bijdrage is welkom op ABN/AMRO: NL15ABNA0451143701 t.n.v. E. Toepoel, o.v.v. lopenvoorlyme.