Wie helpt de Tuin van Kapitein Rommel uit de put?

Castricum – In de tuin van Kapitein Rommel staat in de kruidentuin een put. Boven de put is een pannendakje gebouwd. De constructie van het dakje is na vijfentwintig jaar aan een grondige renovatie toe. De Tuin van Kapitein Rommel zoekt daarom een handige klusser. Iemand die met een glimlach en enthousiaste inzet samen met andere vrijwilligers deze klus kan klaren. Naast de decoratieve waarde van deze put, wordt de put ook ingezet bij educatieve activiteiten en met de Sprookjestuin.

Kinderen kunnen uren van sprookjes genieten en hun fantasie laten gaan over meeslepende verhalen vol mystieke wezens die misschien wel echt bestonden. Ook in het sprookje van Vrouw Holle, opgetekend door de gebroeders Grimm, komt een put voor. ,,Het meisje zit elke dag bij een put te spinnen. Door het harde werken komt er bloed van haar handen aan de spoel. Als ze deze wil schoonmaken, omdat zij bang is dat ze zal worden bestraft, valt de spoel in de put. Ze duikt de spoel achterna en komt zo in een wonderland terecht.”

De historie van de put

Oude waterputten horen bij sprookjes. Waterputten hebben ook iets mystieks. Sommige geven een echo, van andere putten ontdekten mensen vroeger dat het water geneeskrachtig is. De waterput was vroeger de spil van het dorp. Voor drinkwater, wassen en koken is immers schoon water nodig. Oorspronkelijk werden waterputten gemaakt van uitgeholde boomstammen. Later kwamen de gemetselde putten. De bouw van een waterput was een hele onderneming. Vaak werd vooraf een wichelroedeloper gevraagd de meest geschikte plaats aan te wijzen. Daarna moest de put gegraven worden. De man die in de diepte in de nattigheid aan het graven was, was niet te benijden. Deze man zat letterlijk ‘in de put’.  Maar als de put gebruikt kon worden was het hele dorp hem dankbaar.

Als een enthousiaste klusser de Tuin van Kapitein Rommel uit de put wil helpen, kan hij/zij contact opnemen met Margot Nell via telefoonnummer 0251 672356. Iedereen zal deze klusser ook dankbaar zijn als het pannendak is hersteld. En wellicht is dat voor de klusser aanleiding om nog meer aan te pakken. (Foto: aangeleverd)