Wie gaat er mee: ploggen aan zee!

Castricum – Plogging Castricum komt op 17 december weer in actie. Net als afgelopen zomer wordt dan het strand ontdaan van zwerfvuil. Op een snikhete augustusdag haakten de vrijwilligers aan bij de Beach Cleanup van Stichting De Noordzee. Zij vroegen aandacht voor de schade die rondslingerend peuken aanrichten. In oktober volgde een opruimactie op het Stationsplein. Ook hier wilden de vrijwilligers de filters opruimen. Met name rondom de bushalte waren het er schrikbarend veel.

Plogging Castricum vraagt daarom de gemeente of het mogelijk is om daar één of meerdere asbaktegels te plaatsen. ,,En natuurlijk vragen we alle rokers om hun filter mee te nemen of in een afvalbak te deponeren, maar niet op straat of in de goot te gooien’’, aldus de vrijwilligers. Filters zorgen voor ernstige milieuschade; één peuk verontreinigt acht liter water. Veel sigarettenfilters bevatten plastic (celluloseacetaat), rattengif (arseen), lood en pesticiden. Zodra een filter uit elkaar valt, sijpelen de chemicaliën in het water en in de grond. Het filter valt uiteen in microplastics en draagt zo bij aan de plastic soup in zee.

Ook het gebied rond de fietsenstallingen werd in oktober opgeruimd. Daar lagen niet alleen grote hopen bijeen gewaaide herfstbladeren, maar ook veel batterijen, plastic fietslampjes, koffiebekers en blikjes. Bijzondere vondsten waren een trui, een sjaal, een pak knijpers, een kilo suiker, een fietszadel, twee fietsbanden en drie doorgeknipte fietskettingen, maar geen mondkapjes dit keer. Plogging Castricum is een initiatief van GroenLinks Castricum. Iedereen is welkom, ongeacht politieke voorkeur. Meedoen? Kom zaterdag naar het strandplateau om 14.00 uur. Heb je zelf een ploggingstok, neem die dan mee! (Foto’s: aangeleverd)