Wie biedt Australische Damien of Italiaanse Aisling een gezellig thuis in Castricum?

Castricum – Eind deze maand maken tientallen uitwisselingsstudenten van over de hele wereld hun droom waar door een periode van drie tot tien maanden ondergedompeld te worden in de Nederlandse cultuur, taal en tradities. De scholieren wonen bij Nederlandse gastgezinnen en gaan naar de middelbare school. Word jij gastgezin voor één van deze studenten en bied je hen een warm thuis? In het voortgezet onderwijs in Castricum, waar internationalisering een steeds belangrijker thema wordt, zijn de studenten welkom.

Een culturele uitwisseling is niet alleen een avontuur voor de buitenlandse scholier, ook het gastgezin leert over de cultuur die een buitenlandse scholier meebrengt. Zo hoef je niet ver te reizen om de wereld te ontdekken. Je kunt de wereld in huis halen met een Braziliaanse of Franstalige Belgische uitwisselingsstudent of misschien past een scholier uit Thailand of Duitsland beter bij je?

Uitwisseling naar Nederland

Nederland blijkt steeds populairder te worden als ‘high school’-bestemming. Nederland wordt gezien als een veilig en gastvrij land. Het High School Hollandprogramma groeit, voor een aantal studenten die eind augustus naar Nederland komen is men nog op zoek naar een enthousiast gastgezin dat deze studenten een warm thuis kan bieden voor drie, vijf of tien maanden. Je kunt dus gastgezin worden voor een korte periode, maar ook voor het hele schooljaar. Lijkt het je leuk om dit avontuur aan te gaan met een uitwisselingsstudent?

Wie zijn de internationale scholieren?

Damien

Er komen uitwisselingsstudenten van over de hele wereld naar Nederland, uit maar liefst twintig verschillende landen. Zo kan de muzikale Damien uit Australië niet wachten om in de Nederlandse cultuur te duiken. Zijn grootste hobby’s zijn vissen, nieuwe plekken ontdekken en gitaar spelen.

Aisling

De sportieve, Italiaanse Aisling zal ook naar Nederland komen. Ze gaat graag zwemmen en wil in de toekomst drama studeren. Maar ook Luïza uit Letland en de Thaise Pattarawee zijn erg nieuwsgierig naar de Nederlandse taal en cultuur. Daarom willen ze graag een tijdje in een gezellig gastgezin verblijven om hun droom werkelijkheid te laten worden. Ga jij met één van hen ons land verkennen of ben je nieuwsgierig geworden naar de andere buitenlandse studenten? Bezoek www.travelactive.nl om kennis te maken met alle studenten die deze zomer naar Nederland komen.

Ervaringen

Luiza

Menig gastgezin ging je al voor in dit avontuur. Bijvoorbeeld de familie Van Rengs, zij waren gastgezin van de Braziliaanse João Pedro. ,,Het doet ons goed om iemand de kans te geven dit avontuur aan te gaan. Wij zagen dit als een mooie kans voor de kinderen. Zij kunnen veel van deze culturele uitwisseling leren.’’

Pattarawee

Ook de familie Van Berkel had een fantastische ervaring met de Italiaanse Naima. ,,Het klikte vrijwel meteen, de meiden hebben onderling dezelfde humor! Het was wel wat drukker met een extra dochter erbij.’’ Zo vertelde de Amerikaanse Willa over haar ervaring in Nederland bij een gastgezin: ,,Ik maak het echte Nederlandse leven van dichtbij mee. Tegelijkertijd leert mijn gastgezin ook veel over mijn cultuur en gewoontes. Het is dus een echte uitwisseling!’’

Begeleiding

Gedurende de uitwisseling worden het gastgezin en de student begeleid door een lokale coördinator. Deze begeleider is de steun en toeverlaat van scholier en gastgezin. Ook helpt deze coördinator met de kennismaking van de Nederlandse cultuur, onder meer door lokale tripjes te organiseren. Travel Active organiseert evenementen voor scholieren en gastgezinnen, zodat zij elkaar leren kennen en ervaringen kunnen uitwisselen. Gastgezin zijn voor een buitenlandse scholier is op vrijwillige basis. Het gastgezin voorziet in kost en inwoning. De overige kosten zijn voor rekening van de scholier of Travel Active. Neem voor meer informatie contact op met het High School Hollandteam via highschoolholland@travelactive.org of bel: 085 2224810. (Foto’s: aangeleverd)