Wethouders kiezen winnend ontwerp voor nieuwe milieustraat

Castricum – Elf groepjes leerlingen van het Technasium van het Bonhoeffercollege hebben aan de wethouders Paul Slettenhaar (Castricum) en Peter van Diepen (Heiloo) hun ontwerp voor een nieuwe milieustraat gepresenteerd. De wethouders kozen voor het ontwerp van Derek, Joeke, Marlou en Fleur. Hun milieustraat is gebouwd van herbruikbaar materiaal en heeft de vorm van een zonnebloem. Je kunt er omheen rijden om je herbruikbare goederen af te geven. Een leuk detail is de inpandige zonnebloemkwekerij. Het team gaat als prijs op een SUP-uitje om zwerfafval uit het water te halen. Binnenkort zijn de maquettes te zien in de gemeentehuizen.

We verbruiken op dit moment veel te veel materialen en gooien vaak producten na gebruik weg bij het grof restafval, waarna het meeste wordt verbrand. Dit zorgt voor een zware belasting op ons klimaat en een tekort aan grondstoffen. Leerlingen van het Bonhoeffercollege bedachten hoe een milieustraat er in de toekomt uitziet; gericht op hergebruik en reparatie in plaats van op weggooien. Wethouder Paul Slettenhaar: ,,We hebben veel inspiratie opgedaan die we kunnen gebruiken, want we zijn ons aan het oriënteren op hoe een nieuwe milieustraat voor de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo er uit kan zien.’’ Wethouder Peter van Diepen: ,,Het was lastig om winnaars te kiezen, in alle ontwerpen zitten interessante ideeën. We hebben uiteindelijk gekozen voor dit ontwerp omdat het heel mooi uitgewerkt is, aan al onze eisen voldoet en het team ook nog eigen ideeën heeft toegevoegd.’’

Werken aan presentaties, maquettes en posters

De leerlingen van het Bonhoeffercollege hebben de afgelopen maanden, onder leiding van architectenbureau Natrufied, gewerkt aan het ontwerpen van een milieustraat die niet gericht is op weggooien maar op hergebruiken. Ze bedachten hoe de milieustraat zelf uit herbruikbare materialen gebouwd kan worden. Ook dachten ze na over hoe de bezoekers van de milieustraat het best hun bruikbare spullen kunnen inleveren en zuiniger met materialen om kunnen gaan. Het samenwerken was een behoorlijke uitdaging omdat de leerlingen maar de helft van de tijd les hadden en veel thuis moesten werken. Ondanks dat zijn er hele mooie ontwerpen uitgewerkt.

Op de foto:
In het midden de vier leerlingen met het winnende ontwerp. Links wethouder Paul Slettenhaar (Castricum) en rechts wethouder Peter van Diepen (Heiloo). (Foto: Habrofotografie)