Wethouder: ’Stress en somberheid neemt toe door corona’

De gedeeltelijke lockdown zorgt voor toenemende stress en somberheid onder burgers. Dat stelt wethouder Falgun Binnendijk (Sociale Zaken). ,,Ik maak me ernstig zorgen over het geestelijk welzijn in de gemeente.”

Binnendijk kan geen cijfers noemen, maar het gaat om een ‘aanzienlijke groep’. ,,Tijdens de eerste golf wist men niet wat er ging gebeuren, nu weten we dat wel. Het kan heel lang duren. Dat zorgt voor gevoelens van stress en somberheid bij alle leeftijden. Die nemen toe na tien dagen verplicht thuis blijven of vanuit huis werken.” Binnendijk noemt de naderende winter als extra risico op depressieve gevoelens. ,,Die periode gaat het versterken, daarom willen we het taboe op mentale problemen in de coronatijd doorbreken.”

‘Schaamte’
Tijdens de eerste coronagolf verwachtte de gemeente dat meer mensen contact op zouden nemen met bijvoorbeeld Stichting Welzijn of jongerenwerkers. Dat gebeurde niet, legt Binnendijk uit. ,,Mensen vinden hun problemen niet belangrijk genoeg, schamen zich of denken dat de gemeente het te druk heeft. In tegendeel. De geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als de fysieke, dus ik hoop dat mensen die hulp nodig hebben daarom durven vragen. Het is belangrijk om er nu over te praten, voor de situatie verergerd.”

Hulp nodig?
Binnendijk benadrukt dat de Stichting Welzijn, de ouderenbond en jongerenwerkers voor de inwoners van Castricum, Limmen en Akersloot klaar staan. Mensen die hulp nodig hebben voor zichzelf of zich zorgen maken om een ander kunnen contact opnemen met een sociaal team (via telefoonnummer: 14 0251) of de Stichting Welzijn: 0251-65 65 62.

Mardou van Kuilenburg

beeld: Pixaby