Werkgroep komt met zonnepanelen voor bedrijfsdaken

Geen zonnepanelen, wel zonne-energie

De Woude – Samen investeren in en verdienen aan zonnepanelen op bedrijfsdaken, dat is het concept van de werkgroep Zon op CALorie. Wim Schermer van CALorie verkoopt zonnecertificaten aan iedereen die wil verduurzamen, maar zelf geen zonnepanelen kan of wil kopen.

Vanuit zijn duurzame stolpboerderij op De Woude trekt Wim de werkgroep. De stolp heeft een grondwater warmtepomp, zonnepanelen en het hele huis is uitstekend geïsoleerd en voorzien van balansventilatie. Wim en zijn vrouw zijn in 2006 begonnen met de renovatie. ,,Bij toenemende leeftijd wordt een huis waarin alles gelijkvloers is belangrijk en mede daarom hebben we dit bouwproject meteen aangegrepen om het hele huis te verduurzamen. De belangrijkste reden daarvoor is omdat de toekomst van iedereen en zeker die van onze (klein) kinderen ervan afhangt. Als je nu naar de wereld kijkt is het voor mij duidelijk dat we niet kunnen doorgaan met het eindeloos verbruiken van kolen en gas.”

Zonnecertificaten

De werkgroep Zon op CALorie wil zonnepanelen leggen op grote daken in de gemeente Castricum, zodat iedereen gebruik kan maken van zonne-energie. Liefhebbers kunnen zonnecertificaten kopen. Ieder certificaat is 100 kWh groot. Verbruik je 3.000 kWh per jaar, dan dekken 30 certificaten je gehele verbruik. De prijs per certificaat is nog niet bekend. ,,Eerder deden we dat bij het Schulpstet in Bakkum en de gemeentewerkplaats in Akersloot. Nu gaan we dus starten met zonnepanelen op bedrijfsdaken. Dit is ons eerste grote project op een bedrijfsdak. Iedereen die lid is of wordt van CALorie kan zonnecertificaten kopen. Van de opbrengst van deze zonnepanelen krijg je een mooi rendement en met meerdere certificaten zou je dan je eigen energieverbruik kunnen dekken. De stroom wordt verkocht en de opbrengst krijg je als certificaathouder.”

Deskundig

Wim begon zijn loopbaan bij de Rijkspolitie Dienst Luchtvaart op Schiphol en specialiseerde zich in fotografische opsporingsmethoden. ,, In de zoektocht naar verduurzaming van ons eigen huis heb ik me flink in het onderwerp verdiept. Vanuit een totaal andere achtergrond deskundig geworden. Zo ben ik kritisch over het maken van groene waterstof omdat er te veel van de duurzame energie bij verloren gaat.”

Kleine beurs

De duurzaamheidspionier deed ervaring op met een vergelijkbaar project in Markenbinnen. Nu krijgt de club zo’n 750 zonnepanelen op het dak van Aad de Wit. Aad de Wit laadt zijn elektrische verhuiswagens op met stroom van het dak en CALorie heeft zelf ook fors geïnvesteerd. ,,Zeventig gezinnen kunnen hun stroom opwekken op het dak van Aad de Wit. Daarnaast worden er voor een aantal gezinnen die niet de middelen hebben om te investeren certificaten gereserveerd. Ook zij kunnen zich inschrijven voor een gewenst aantal certificaten. De energiebelasting krijg je terug van de overheid dus het is al gauw lucratief om hierin te investeren.”

Voor wie?

Iedereen die wil verduurzamen maar niet in de gelegenheid is op het eigen dak zonnepanelen te leggen kan zich nu via www.calorieenergie.nl inschrijven. Klik op “inschrijven voor zonnecentrale”. (Tekst / Foto: Ans Pelzer)