Wereldwinkel in nieuw jasje

Castricum – Een nadere uitleg wat de ‘Wereldwinkel’ is en de doelen erachter lijkt hier niet nodig. Hoofddoel is natuurlijk mensen in ontwikkelingslanden een beter bestaan te gunnen, door artikelen in te kopen tegen een ‘faire’ prijs. Fairtrade betekent een eerlijke prijs voor een eerlijk product. Vervolgens worden deze artikelen verkocht in onder andere wereldwinkel Castricum aan de C.F. Smeetslaan.

Door Aart Tóth

Daar heeft werkelijk een metamorfose plaatsgevonden met een rigoureuze verbouwing: nieuwe puien, een nieuw dak en een vernieuwde frisse uitstraling. ,,Dat was geen overbodige luxe, want eigenlijk was dat al jaren dringend noodzakelijk”, zegt voorzitter Marjan Iskes. ,,Behalve de buitenkant is ook het interieur onder handen genomen, de werkzaamheden die we niet zelf konden doen, hebben we door lokale ondernemers laten uitvoeren, die allemaal bereid waren ons te sponsoren.”

Assortiment uitgebreid

,,Ook bij de tijdelijke huisvesting aan het Bakkerspleintje tijdens de verbouwing hadden wij niet te klagen over ondersteuning. Het winkelpand daar konden we voor minder geld huren dan normaal en door de plaatselijke kringloopwinkel werden onder andere kasten en lampen ter beschikking gesteld’’, vult Suzanne Jansen, secretaris van de wereldwinkel, aan. Intussen heeft burgemeester Toon Mans het geheel gerestylede onderkomen van de wereldwinkel heropend. Het assortiment is aangevuld met onder meer prachtige houten nijlpaarden en giraffes van importeur Thatatha in verschillende groottes van 35 tot 75 cm, die een verrijking zijn in elk interieur.

Kleine attentie

Daar zit trouwens een prachtige prijsvraag aan vast. Betalende klanten mogen de hele maand oktober meedoen en het gewicht raden van de grote hippo die in de etalage staat. Aan het eind van de maand wordt een winnaar getrokken en die ontvangt een kleine hippo als prijs. Ook ontvangt iedere betalende klant een kleine attentie, zolang de voorraad strekt. Tot slot wil het bestuur van wereldwinkel Castricum het bestuur van VvE de Weere danken voor hun jarenlange inzet om de verbouwing te realiseren. En uiteraard hun dertig vrijwilligers, zonder wiens enthousiaste inzet de winkel niet draaiende gehouden kan worden. (Foto: aangeleverd)