Wereldwinkel Castricum haalt per fiets fairtrade chocolade op

Foto boven:
Het uit 1943 stammende schip waarmee men de cacao vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland brengt. (Foto: aangeleverd)

Castricum – In Amsterdam bevindt zich een bijzondere chocoladefabriek van het bedrijf The Chocolatemakers. Eén keer per jaar komt zeilschip Tres Hombres de cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek brengen. Het idee achter Tres Hombres en haar rederij Fairtransport sluiten naadloos aan bij de duurzame filosofie van Chocolatemakers.

Oprichter en eigenaar Rodney: ,,Bij alles wat we doen en maken zijn duurzaamheid en smaak onze vertrekpunten. Zo heeft onze chocoladefabriek een dak dat helemaal uit zonnepanelen bestaat. We produceren daardoor al bijna helemaal CO2-neutraal.Toen we tien jaar geleden hoorden van Tres Hombres hebben we meteen samenwerking gezocht. Dat schip is vernoemd naar drie vrienden die droomden van duurzaam vrachtvervoer over zee. Ze hebben een 32 meter lange brigantijn uit 1943 prachtig gerestaureerd. Met zelf opgeleide mensen zeilen ze elk jaar van Europa naar de Caraïben. Ze lossen de cacao aan onze eigen kade, pal naast de fabriek, energiezuiniger kan niet.’’ (zie ook www.chocolatemakers.nl).

Op zaterdag 8 april werd de ‘Chococycle’ georganiseerd en kon de ‘gezeilde’ chocolade per fiets opgehaald worden bij de fabriek in de Amsterdamse cacaohaven. Voor Wereldwinkel Castricum is dat maar een klein stukje; het zijn voornamelijk de Duitse wereldwinkels die deze fietstocht jaarlijks maken! Suzanne Jansen (secretaris en winkelcoördinator) en haar man Jan hebben op deze zonnige dag 12,5 kg heerlijke fairtrade chocolade opgehaald, die nu klaar ligt bij Wereldwinkel Castricum. De inspiratie hiervoor kregen ze vooral doordat  hun nichtje Estée deze zeilreis als crewmember is aangemonsterd op diezelfde Tres Hombres. Dat maakt dit transport toch extra bijzonder en heel persoonlijk. Iedereen is van harte welkom aan de Smeetslaan 4 om de chocolade te komen proeven!

Meer info vind je via de accounts van Wereldwinkel Castricum op Facebook en Instagram. (Foto’s: aangeleverd)