Welk beroep? Deel 2

De tijd is weer aangebroken dat scholieren zich gaan oriënteren op een vervolgopleiding. Moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Wij vroegen jongeren in Uitgeest naar hun keus en motivatie. 

Naam: Joost Buursma

Leeftijd: 17 jaar

Vooropleiding: Bonhoeffer College Castricum, Havo

Nu: Bos- en Natuurbeheer aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp

Duur: 4 jaar
Uitgeest – Interesse voor de natuur was altijd al aanwezig bij Joost Buursma en toen hij in Havo 3 voor zijn profielkeuze stond, wist hij dat hij rekening moest houden met een beroepskeuze in die richting. Toen hij op het Bonhoeffer College de beroepenmarkt bezocht werd zijn aandacht getrokken door een stand van een opleiding milieukunde en diermanagement in Leeuwarden. Dat leek leuk maar hij zocht nog even verder.

Dus bezocht hij ook nog de Hogeschool in Velp. Deze instelling en opleiding sprong er wat Joost betreft meteen uit.

Joost: “Tijdens de meeloopdag viel mij al op dat dit een mooie school is zowel van binnen als van buiten, het is omringd door een groot park waar veel bomen en planten staan, die je dus ook moet leren herkennen.

Ik was er toen nog niet mee bezig dat ik uit huis moest. Dat kwam pas in mei, toen ben ik een kamer gaan zoeken. Eerst zag ik het niet zo zitten maar nu bevalt het goed. Ik heb het leuk ingericht en ik woon met mijn studiegenoot Martijn die ik tijdens de introweek heb ontmoet. We eten samen met de huisbaas. Eigenlijk zijn hier heel veel studenten die van ver komen en dus allemaal op kamers wonen.”

De vakken als Landschap, een soort aardrijkskunde, Bodemkunde en Hydrologie zijn nieuw voor Joost en leuk maar economie heeft hij sinds de tweede klas Bonhoeffer niet meer gehad en daar is hij minder enthousiast over.

Joost: “Maar de leraren zijn aardig, zij kennen hun vakgebied, zijn experts en brengen alles met enthousiasme, wij mogen hen bij hun voornaam noemen.”

Met de fiets kost het hem slechts tien minuten om op school te komen.

Velp is een prima dorp en ligt vlakbij Arnhem. In het weekend gaat Joost tot nu toe steeds naar Uitgeest terug maar inmiddels heeft hij daar gesolliciteerd bij Intratuin waar hij om het weekend hoopt te kunnen gaan werken.

Stage wordt er pas in het derde jaar gelopen wat Joost niet erg vindt want nu heeft hij genoeg tijd om aan school en kamer te wennen.

Op de vraag hoe Joost de toekomst ziet zegt hij: “Daar ben ik nog niet uit maar het lijkt mij wel wat om een plan op te zetten over hoe een bos er uit moet zien.”(Monique Teeling)