Welk beroep? Deel 6

De tijd is weer aangebroken dat scholieren zich gaan oriënteren op een vervolgopleiding. Moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Wij vroegen jongeren in Uitgeest naar hun keus en motivatie. 

Naam: Bodil Mul

Leeftijd: 17 jaar

Vooropleiding: Bonhoeffer College Castricum, Havo

Nu: Haagse Hogeschool Den Haag, Facility Management

Duur: 4 jaar
Uitgeest – Dat een beroepenmarkt op de middelbare school niet overbodig is, blijkt maar weer uit het verhaal van Bodil Mul. Met haar profiel Economie & Maatschappij lonkte zij richting Facility Management en bezocht na de beroepenmarkt de open dagen in Diemen en Den Haag.

Bodil: “In Den Haag kwamen de leraren direct op je af, spraken je aan en waren geïnteresseerd. Daar komt ook nog eens bij dat het gebouw een mooie, lichte uitstraling heeft. Qua reistijd scheelde het niet veel, met de trein naar Den Haag duurt circa een uur en dan nog drie minuten lopen. Ik hoef dus niet op kamers en kan in Uitgeest blijven wonen.”

In het eerste jaar van de hbo-bachelor Facility Management maak je kennis met het complete facilitaire werkveld, de producten, diensten en klanten. Er zijn veel nieuwe vakken als Ruimte en infrastructuur, Mens en Organisatie, psychologie en communicatie.

Bodil: “Economie is een belangrijk vak en er zijn een aantal vakken in het Engels. Ik ben na mijn Havo diplomering drie weken naar een Engelse talencursus in Brighton geweest en ben in het spreken een stuk losser geworden. De vakken Service Management, Event Management en Project Management zijn veel op mensen gericht en dat spreekt mij aan. We hebben huiswerk maar ik vat veel samen en probeer zo goed mogelijk te plannen en te verdelen. De leerkrachten geven niet alleen les maar ze zijn erg met je begaan. Je kunt altijd terecht voor vragen of bijlessen.”

Op het Bonhoeffer was Bodil klassenvertegenwoordigster en ook nu heeft zij deze taak op zich genomen samen met een klasgenoot. Omdat er met ingang van dit studiejaar een nieuw onderwijsprogramma gestart is, wordt er na ieder blok geëvalueerd over hoe de klas dit programma ervaart. In vergaderingen met de leerkrachten wordt dit besproken en volgens Bodil wordt er goed naar elkaar geluisterd.

Kortgeleden werden er per klas twee young professionals gekozen waarbij gelet werd op inzet, cijfers en houding. Bodil was een van hen en mocht drie dagen met de andere gelukkigen en leerkrachten naar een internationaal congres in Groningen.

Bodil: “Dat was natuurlijk heel gaaf om mee te maken. Verder hebben wij echt een superleuke klas waarmee we na schooltijd regelmatig wat in de stad gaan eten of drinken en we organiseren klassenuitjes. Den Haag is een gezellige stad.”

Stages heeft zij zelf geregeld bij onder anderen het Medisch Centrum Alkmaar en Rabobank Alkmaar.

Wat de toekomst betreft zegt Bodil lachend: “Ik weet het nog niet precies. Ik kan mij gaan specialiseren na mijn Minor. Het is een enorm brede opleiding en ik vind nu alles leuk!

Monique Teeling