Welk beroep? Deel 3

De tijd is weer aangebroken dat scholieren zich gaan oriënteren op een vervolgopleiding. Moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Wij vroegen jongeren in Uitgeest naar hun keus en motivatie. 

Naam: Bram Klingeler

Leeftijd: 18 jaar

Vooropleiding: Bonhoeffer College Castricum, Havo

Nu: Hbo werktuigbouwkunde, Inholland Alkmaar

Duur: 4 jaar
Uitgeest – Het merk Lego heeft een aardige duit verdiend aan huize Klingeler want Bram bouwde dat het een lieve lust was als klein jongetje. Zo leerde hij met deze gekleurde steentjes spelenderwijs al inzichten te verkrijgen hoe bepaalde zaken in elkaar staken.

Tijdens de beroepenmarkt op school twijfelde hij nog even tussen bio-informatica en werktuigbouwkunde maar door de inspirerende uitleg van een leraar van laatstgenoemde opleiding, ging hij overstag.

Bram: “Ik ben toen ook nog naar een open dag geweest bij Inholland en merkte dat werktuigbouwkunde een studie is waar veel praktijk in zit, dat het vak heel breed is en dat er steeds meer werk in techniek komt, hielp natuurlijk ook mee.”

Met passie vertelt Bram over de vakken die hij in dit eerste jaar tegenkomt zoals Statica, hoe bereken je de krachten bij een brug, Programmeren, Technisch tekenen en bijvoorbeeld het werken met 3D programma’s. De natuurkundige en rekenkundige vakken nemen bij deze opleiding een belangrijke plaats in en enig technisch inzicht is niet overbodig.

De studenten krijgen veel huiswerk wat meteen oefenwerk is voor de toetsen.

Bram: “Er wordt wel enige zelfstandigheid van je verwacht. We hebben een goeie sfeer in de groep en zijn nu bijvoorbeeld bezig met een project waarbij we een weegschaal ontwerpen met elektrotechniek en daarbij moeten wij ook krachten berekenen.”

De meeste leerkrachten zijn gemotiveerd en vindt Bram leuk om mee te praten. De meisjes zijn in de klas in de minderheid ondanks de werving om meer dames de technische kant op te krijgen.

Met de trein reist Bram in zeventien minuten van Uitgeest naar Alkmaar waar hij nog een kwartiertje naar school moet lopen.

In de vierde periode van het tweede jaar gaat hij zijn eerste stage lopen, die hij zelf hoopt te mogen kiezen want hij heeft al een idee waar hij naar toe wil.

Tijdens de introductiedag zag hij de firma Meyn die wereldwijd kippenslachtmachines maakt en daar zou Bram zich graag meer in verdiepen. Bram: “In het derde jaar loop je het gehele jaar stage en in het vierde jaar doe je je eindproject met je stageadres. Verder wil ik nog zeggen dat dit geen “dan-doe-ik-dit-maar-studie” is, het is een moeilijke studie waar je serieus mee bezig moet zijn. Rekenen moet geen probleem zijn en technisch inzicht en creativiteit zijn zaken die zeker mee helpen.”

Monique Teeling