Week tegen de Eenzaamheid / Week van de Ontmoeting

Castricum – Volgende week start de landelijke week tegen de Eenzaamheid. Deze week loopt van 1 tot en met 8 oktober. In Castricum wordt de week omgedoopt naar de Week van de Ontmoeting. Vooral in deze tijd van corona is het fijn en goed dat we elkaar zien en ‘op afstand’ kunnen ontmoeten.

Vorig jaar lanceerde de gemeente Castricum in samenwerking met Welzijn Castricum het Steunpunt Eenzaamheid. Toen werden acht ambassadeurs voorgesteld die zich samen met de professionals inzetten voor dit maatschappelijk probleem. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er veel gebeurd. We zien dat eenzaamheid in alle lagen van de bevolking voorkomt; jong en oud, moeders en vaders met een gezin, mensen met of zonder baan, mensen die gescheiden zijn, studenten en nieuwkomers. Ook betreft het mensen met een beperking en mensen met een chronische en/of psychische ziekte. Maar ook wanneer het lijkt voor de buitenwereld dat je alles voor elkaar hebt kun je je soms van binnen erg alleen of eenzaam voelen. Het is een emotie die bij het leven hoort en die vaak vanzelf weer over gaat. Toch rust er nog steeds een taboe op.

De doelstelling van de gemeente, die zich hier de komende vier jaar actief voor inzet, is dan ook; bespreken en doorbreken. In de week van 1 tot 8 oktober vinden op verschillende plaatsen in Limmen, Akersloot en Castricum kleine bijeenkomsten plaats. Een overzicht hiervan staat volgende week in deze krant. Als symbolische en ludieke actie lanceren we deze week; Zwaaien voor een glimlach. In de komende maanden zullen in Castricum, Akersloot en Limmen op verschillende locaties Zwaaistenen worden geplaatst. De opdruk op de stenen is tijdelijk en zal binnen een aantal maanden weer weg zijn. Naar elkaar zwaaien betekent even contact, elkaar zien staan, verbinding, glimlachen, gezelligheid en heel veel meer. Het is een powergebaar!

QR-code

Wethouder Falgun Binnendijk zal op 30 september om 15.00 uur de eerste steen lanceren bij het medisch centrum in Limmen. In Limmen liggen in totaal zes stenen, in Akersloot acht en in Castricum twaalf. Iedereen wordt uitgenodigd om volgende week de route te lopen en mee te doen door naar elkaar te zwaaien, elkaar te groeten of een praatje te maken. Verschillende klassen van de basisscholen gaan de routes lopen. Scan de QR-code en zie waar de zwaaistenen liggen. De wandelkaartjes zijn vanaf 25 september af te halen bij Welzijn Castricum en zijn ook vanaf de website www.welzijncastricum.nl te downloaden In Limmen liggen de wandelkaartjes bij Albert Heijn, Deen en Full of Life. In Akersloot liggen de wandelkaartjes bij Deen.

Nodig iemand uit door samen de route te gaan wandelen volgende week; onderweg staat er op verschillende plekken koffie klaar! Daarover meer volgende week in deze krant.