Wedstrijd: breng een ode aan het Oer-IJ-landschap

Regio – Het themajaar ‘Ode aan het landschap’ van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) is voor de Stichting Oer-IJ aanleiding om regionaal een wedstrijd te organiseren. Men roept de bewoners van Kennemerland op deze zomer een persoonlijke lofzang op het landschap in het Oer-IJ-gebied te maken. Dat kan met een kort verhaal, een gedicht, een foto of met een kunstwerk. Alle bijdragen worden op een website gepubliceerd en met de meest geslaagde inzendingen zijn toepasselijke prijzen te winnen.

Voor de schrijfwedstrijd wordt nauw samengewerkt met de bibliotheken Kennemerwaard, Heiloo en IJmond-Noord. De categorie tekst kent twee onderdelen: kort verhaal (maximaal 750 woorden) en poëzie (gedicht, liedtekst of stapelgedicht). Een stapelgedicht is een foto gemaakt van een stapeltje rugteksten op boekomslagen, die samen een toepasselijke regel vormen. De inzendingen van de schrijfwedstrijd worden beoordeeld door een jury die bestaat uit Paul Pfann, Hanneke Klinkert (beide docent Nederlands) en Joris Brussel (stadsdichter van Beverwijk en Alkmaar). Deelnemers aan de schrijfwedstrijd sturen hun bijdragen per e-mail naar inzendingenodeaanhetoerij@bknw.nl of leveren het werk op papier in bij een van de deelnemende bibliotheken.

Fotografie en beeldende kunst

Zelfstandig met een camera op pad gaan kan ook. Men mag de schoonheid van de natuur vastleggen, maar ook kiezen voor het in beeld brengen van bedreigingen of teloorgang. Vakjurylid is pers- en natuurfotograaf Hans van Weel uit Alkmaar, onder meer actief voor het Noord-Hollands Dagblad en Landschap Noord-Holland. Ook voor de beeldende kunst is er een aparte categorie. De organiserende Stichting Oer-IJ hoopt dat amateur-kunstenaars er massaal op uit trekken en ergens in het landschap vanaf een dijk of in een polder en plein air een tekening of schilderij maken. De foto’s ervan kunnen naar ode@oerij.eu worden gestuurd. Vakjurylid voor dit onderdeel is kunstschilder Jan Groenhart uit Bergen, vooral bekend vanwege zijn bijna abstracte landschap-impressies.

Prijzen

In elke categorie zijn prijzen te verdienen. De winnaars worden uitgenodigd voor een speciale Oer-IJ-excursie met twee personen, wie tweede wordt krijgt een Oer-IJ-Atlas en voor de derde plaatsen zijn waardebonnen van dertig euro beschikbaar. Kijk op www.oerij.eu voor uitgebreide informatie. (Foto: aangeleverd)