Wc voor liefhebbers?

Er is wel degelijk onderzoek verricht voordat de promotiecampagne van start ging, maar er is kennelijk toch iets over het hoofd gezien. Nu ligt het ook niet echt voor de hand om te bedenken dat er zoiets is als Esperanto voor mensen die gebruikmaken van gebarentaal.

Eind april hingen ze opeens overal, de bordjes met daarop een hand afgebeeld, met de tekst ‘voor liefhebbers’, een promotieactie van de gemeente Castricum. ,,Hiermee willen we de breedte van ons aanbod benadrukken,” aldus toerismewethouder Kees Rood. Inwoonster Roos Wattel was erg verbaasd toen zij de bordjes zag.

,,Niet zozeer omdat ik geen liefhebber van Castricum ben, integendeel. Het gebaar wat er wordt afgebeeld is namelijk het internationale gebaar voor wc. Ik ben doof vanaf mijn geboorte en de Nederlandse gebarentaal is mijn moedertaal. Gebarentraal is niet universeel.” Volgens Roos bestaat een mix van gebarentalen waarmee dove mensen over de hele wereld met elkaar kunnen communiceren, vergelijkbaar met Esperanto. ,,Met een open hand waarmee je ook het gebaar voor mooi kunt afbeelden, beeld je een w en een c uit, als er ruimte is tussen duim en wijsvinger. Ik begrijp het gebaar, er wordt hiermee uiteraard mooi bedoeld.”

Wethouder Kees Rood vertelt: ,,In ons vooronderzoek zijn we deze betekenis niet tegengekomen. Wij hebben ons vooral gericht op de Nederlandse markt. Wc is een gebaar dat door twee handvormen wordt samengesteld. Bewegend kan het in een handvorm, maar dan komt het niet overeen met het ‘Voor liefhebbers-logo’. Wij zien dus geen concrete overeenkomst.”