Wat is het mooiste gebouw van Heiloo?

De tentoonstelling over de 24 mooiste gebouwen van Heiloo in de Cultuurkoepel heeft al veel bezoekers getrokken. De tentoonstelling is tot 11 juli geopend en het publiek kan tot 21 juni stemmen op het mooiste gebouw. De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur en omvat 24 gebouwen die in de laatste 25 jaar zijn gebouwd.

Wethouder Elly Beens vroeg zich in haar openingsspeech vorige week af in hoeverre architectuur bijdraagt aan de identiteit van Heiloo. Een lintdorp met krachtige architectonische iconen als de witte kerk, de punthuizen en de bebouwing van het GGZ-terrein. Toch heeft ook in de laatste 25 jaar architectuur een belangrijke rol gespeeld, volgens de wethouder.

Elly Beens toonde aan dat de functie van architectuur in die 25 jaar zelfs compleet veranderd is. Terwijl in de wijk Ypenstein architectuur nog volledig was gericht op stedenbouw, is dat in Zuiderloo en Zandzoom volledig omgekeerd. Hier vormt stedenbouw meer een decor voor de architectuur van de afzonderlijke woningen. Een ontwikkeling die strookt met de individualisering van de maatschappij en een terugtredende overheid. In beide gevallen is het kleinschalige en groene karakter van Heiloo gerespecteerd en is er zorgvuldig gewerkt aan de ontwikkeling van de Heiloo. Op zondag 25 juni worden in de Cultuurkoepel de prijswinnaars van de AIA Architectuurprijs 2016 bekendgemaakt. Wethouder Rob Opdam van Ruimtelijke Ordening reikt de prijzen uit aan de ontwerpers van de door publiek en vakjury uitgekozen ‘mooiste gebouwen’. De prijsuitreiking begint om 12.00 uur en is vrij toegankelijk. Om 14.00 uur ’s middags worden er fietstochten georganiseerd langs de 24 genomineerde gebouwen. Bij aanschaf van een boekje van de plannen kunnen geïnteresseerden hier aan deelnemen. De tentoonstelling blijft tot en met maandag 11 juli dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. De 24 genomineerde gebouwen zijn verzameld in een boekje dat voor 3,50 euro verkrijgbaar is in de Cultuurkoepel, aan de balie van het gemeentehuis en in de boekhandels van Heiloo.