Wat gebeurde er tijdens de Slag bij Castricum in 1799?

Castricum/Beverwijk – Wat gebeurde er rond de eeuwwisseling van 1800 in de omgeving van Castricum en waarom kwamen de Engelse en Russische legers met 40.000 man naar deze regio? Waarom is over de Slag bij Castricum bij het grote publiek minder bekend dan over de Slag om Arnhem?

Fred Braaksma is bestuurslid van de stichting die Fort aan den Ham beheert en verdiepte zich in de gebeurtenissen tijdens de Slag bij Castricum. Op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK) komt hij op donderdag 11 mei naar het Huis van Geschiedenis aan de Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. De spreker schetst het verloop van de strijd vanaf het strand bij Groote Keten via Callantsoog en Bergen naar Castricum, waar de Engelsen en Russen door de troepen van de Bataafse republiek werden verslagen en teruggedreven. Ook het vervolg, de aanleg van de Linie van Beverwijk met de lunetten, die nog altijd in het landschap te zien zijn, zal hij bespreken. In grote stappen volgen we vervolgens de geschiedenis van het ontstaan van deze verdedigingslinie tot aan de Stelling van Amsterdam, die intussen behoort tot het UNESCO Werelderfgoed.

De lezing begint om 20.00 uur. Entreeprijs: 5 euro (gratis voor leden van het HGMK). Aanmelden vooraf  via www.hgmk.nl is noodzakelijk.