Warmte speelt ringsteken parten

Foto boven:
Deze ‘ridder’ in korte broek gaat met zijn lans recht op z’n doel af. (Foto: Henk de Reus)

Bakkum – Een temperatuur van meer dan dertig graden zorgde zondag voor minder publiek en deelnemers bij het ringsteken. Het enthousiasme was er niet minder om. De 35ste editie had als thema ‘Middeleeuwen’.

Door Henk de Reus

Jurylid Gerard Veldt vertelt dat er in de categorie ‘paard onder het zadel’ een paar afvallers zijn. ,,De paarden waren door de warmte te onrustig. Ook in de categorie ‘aangespannen paarden’ haakten enkele deelnemers noodgedwongen af omdat de hitte tijdens de reis naar Castricum de paarden te veel stress zouden bezorgen.’’ De sfeer is er niet minder om. De meeste toeschouwers zoeken beschutting onder enkele grote parasols.

Tessa Brands behaalt met haar paard Nynke de derde prijs in de categorie ‘paard onder het zadel’. (Foto: Henk de Reus)

Familiefeestje

Tessa Brands (20) heeft zojuist haar vijfde rondje met haar Friese paard Nynke gereden. Het duo scoorde elf punten. Of het genoeg is voor de overwinning weet ze op dat moment nog niet. Ze doet alweer voor de tiende keer mee. Voor Nynke is het de eerste keer.

Tessa: ,,Nynke is helemaal niet aan drukte gewend, maar ze deed het verbazingwekkend goed.’’ Het is alsof het paard haar hoort, want ze vervolgt haar weg met hoog opgetrokken voorpoten en een blik alsof de overwinning al binnen is. Even later wordt Tessa met nog enkele deelnemers naar de finish geroepen. De elf punten blijken goed te zijn voor de derde prijs. Winnares Laura Barelds heeft drie punten meer. Later op de middag weten twee broers van Tessa, Vincent en Joost, de eerste prijs in de categorie ’tractoren’ te winnen. Reden genoeg voor een familiefeestje.