‘Wandelmusketiers’ in actie voor Praethuys

Castricum – We kennen allemaal die ene slogan van de musketiers: één voor allen, allen voor één. Nu is er een vijftal wandelmusketiers dat onder datzelfde motto de ‘50 van Alkmaar’ gaat wandelen, op 25 juli, voor het goede doel. Dat goede doel is het Praethuys Alkmaar. Onder de wandelmusketiers bevindt zich onze eigen Castricumse wandelaar Hans Maarten Parigger. De mannen laten zich in tegenstelling tot de echte, onomkoopbare musketiers, graag sponsoren. De teller staat op het moment van afspreken al op bijna 6000 euro. Maar dat bedrag kan nog best wat omhoog, vinden ze zelf.

Nu door de coronacrisis zo ongeveer alle evenementen zijn afgelast, krijgen ook organisaties als Het Praethuys behoorlijke tikken te verwerken in de begroting. Activiteiten om geld op te halen gaan in de meeste gevallen niet door of hooguit op kleinere schaal. Daarom wilden deze vijf wandelaars met hun gesponsorde wandeltocht specifiek het Praethuys ondersteunen. We spreken het vijftal na een zaterdagse training van 20 kilometer op het terras van hun vaste pleisterplaats, Het Genot van Grootschermer. Naast Hans Maarten Parigger bestaat het gezelschap wandelaars uit Harry van de Kuijt en Inico Geels uit Alkmaar, Martin de Graaf uit Egmond-Binnen en Cees Geerlings uit Zwaag.

WandelPlusVierdaagse

Een bont gezelschap, maar de mannen kennen elkaar allemaal van eerdere wandelevenementen. ,,En daar is het begonnen’’, vertelt Harry. ,,Vorig jaar hebben we met zijn drieën, Hans Maarten, Inico en ikzelf, de WandelPlusVierdaagse van Alkmaar gewandeld voor het goede doel. Na afloop dacht ik echt: dat nooit meer! Maar vervolgens kreeg ik zelf te maken met kanker. Eigenlijk is dat de achterliggende reden om deze actie op te zetten: iedereen heeft zo zijn eigen verhaal over deze vreselijke ziekte en heeft er direct of indirect mee te maken.’’

Ook Martin en Cees werden enthousiast gemaakt om mee te doen aan wat inmiddels is gedoopt tot ‘De 50 van Alkmaar’. Die 50 slaat op 50 kilometer, uiteraard. De naam van het gezelschap werd aangepast naar ‘de Wandelmusketiers & Co’ en zo kreeg het initiatief steeds meer steun in de vorm van sponsoring. Die vele steunbetuigingen doet de mannen goed.

De ‘druk om te presteren’ wordt daarmee wel groter. ,,Maar daar kunnen we prima mee omgaan’’, aldus Hans Maarten met een lach. ,,Het belangrijkste is dat we zoveel mogelijk geld ophalen voor Het Praethuys. Ook in Castricum ken ik veel mensen die de steun van Het Praethuys hebben ondervonden door middel van de gesprekken, de activiteiten en het persoonlijk contact met lotgenoten.’’

Steun van bedrijven

De wandelaars krijgen ook steun van bedrijven en organisaties. Zoals van de organisator van de Alkmaarse wandelvierdaagse, Le Champion, die de mannen heeft toegezegd bij te staan met banners bij start en finish (Grote Kerk Alkmaar), ondersteuning met publiciteit via social media en een echte ‘bezemwagen’ met de ravitaillering. Hun vaste start- en finishplaats voor de trainingen steunt het vijftal eveneens en zo zijn er steeds meer steunbetuigingen van mensen en bedrijven.

,,Op 25 juli gaat het gebeuren’’, aldus Harry, die zich opwerpt als de PR-man van de groep. ,,We doen op onze tocht zo ongeveer alle dorpen en buurtschappen aan die bij Alkmaar horen en verwachten ergens tussen 15 en 16 uur aan te komen bij de Grote Kerk in Alkmaar. Die ‘last mile’ krijgt nog een extra dimensie, we willen dat graag met wat muziek omlijsten om een ‘echte entree’ te maken bij de Grote Kerk. Daar vullen we dan de nu nog lege cheque in en overhandigen die aan burgemeester Piet Bruinooge. Die overhandigt hem op zijn beurt weer aan Het Praethuys. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar dat het een mooi resultaat gaat worden is nu al zeker.’’

Doneren

Wie deze wakkere wandelaars nog wil steunen kan dat via een mailtje naar de50vanAlkmaar@gmail.com laten weten. Vermeld in het bericht wat het bedrag van de donatie is en na afloop volgt een bericht met de juiste gegevens om het geld over te maken. ,,Want we moeten natuurlijk wel eerst leveren’’, aldus Harrie. ,,Pas na de prestatie kunnen we incasseren.’’ (Tekst: John de Waard)

Op de foto:
De Wandelmusketiers & Co. Van links naar rechts: Hans Maarten Parigger, Inico Geels, Harrie van de Kuijt met de nu nog lege cheque, Cees Geerlings en helemaal rechts Egmonder Martin de Graaf. Op 25 juli wordt het behaalde bedrag ingevuld bij aankomst bij de Grote Kerk in Alkmaar. (Foto: John de Waard)