Wandeling met boswachter naar oer-natuur van Limmer Die

Limmen – Een bezoek aan het Limmer Die, een botanische paradijsje langs de A9, tussen Limmen en Akersloot, is alleen mogelijk tijdens een excursie. Voor natuurliefhebbers is zo’n excursie dan ook een groot feest. Op zondag 28 mei staat de boswachter van Landschap Noord-Holland klaar om van 10.00 tot 12.00 uur alles over het gebied te vertellen.

Vanuit de auto valt de kleurenrijkdom van dit landje meteen op. De gele vlekken van de dotter en de ratelaar en de roze velden van de echte koekoeksbloem. En later ook het wit van het zeldzame veenpluis. Dit laatste stukje oer-natuur, pal naast de A9, is een strook oude veengrond met nog een snuifje ziltigheid van het enigszins brakke Diewater. Hier groeit van alles wat in de rest van de provincie zeldzaam is geworden.

Het Limmer Die is als broedgebied van weidevogels van groot belang. Het is nu een prachtig moment om er een kijkje te nemen. Bijzonder is dat hier ook veel orchideeën groeien. Je gaat op zoek naar bevertjesgras, een heel fotogeniek plantje. Deze plantenrijkdom trekt weer veel vlinders en insecten.

Het is verstandig om laarzen of stevige schoenen aan te trekken. Neem vanaf de Kennemerstraatweg  tussen Heiloo en Limmen de afslag Lagelaan richting A9. Over het viaduct van de A9 met de bocht naar rechts en beneden bij de parallelweg linksaf. Aan het einde van de weg parkeren. Zin om mee te gaan? Wel eerst via www.gaatumee.nl reserveren. (Foto: Landschap Noord-Holland)