Castricum – Het Oer-IJ, de grillige zijtak van de Rijn die tot het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde, laat zich lezen als een spannend geschiedenisboek. Het huidige landschap en vele archeologische vondsten die in archeologiemuseum Huis van Hilde te zien zijn, herinneren aan het bloeiende verleden van dit bijzondere gebied. Ontdek tijdens de OerToer op 29 mei (Hemelvaartsdag) de verhalen van het verborgen landschap van het Oer-IJ in en rond Huis van Hilde te voet, op de fiets of in het museum.
Wat is er nog terug te zien van de Slag bij Castricum in 1799? Wat vertellen de singels en dijken over de vroegere bewoning van onze omgeving? Welke sporen heeft De Tweede Wereldoorlog nagelaten in het landschap? Tijdens OerToer zijn er vijf verschillende themawandelingen te lopen; Strijd in het landschap (6 km), Zand, Duin en Bosch (6 km), Singels en Dijken (10 km), De omloop van Castricum (14 km) en Met de stroom mee (18 km) voeren de deelnemers langs de zichtbare én onzichtbare historie van het Oer-IJ-gebied.
Kinderen kunnen met hun (groot)ouders Hildes Rondje wandelen, een beleveniswandeling van ongeveer drie kilometer door de omgeving van Huis van Hilde. De OerToer kun je ook op de fiets beleven; in de fietspuzzeltocht van 32 kilometer fiets je zelfstandig langs de iconen van het Oer-IJ-gebied en maak je een ontdekkingsreis door de geschiedenis van het landschap. Zo kom je onder andere langs kasteel Marquette, fort Aagtendijk, molen De Kat en de voormalige houtdroogloods op Erfgoedpark De Hoop.
Oude ambachten
Hoe leefden de mensen eigenlijk vroeger op de plek waar wij nu wonen, werken en recreëren? Tijdens de OerToer beleef je in en rond Huis van Hilde de (bewonings)geschiedenis van het Oer-IJ-gebied met diverse activiteiten. Je maakt kennis met oude ambachten in workshops en demonstraties, schrijft met een ganzenveer, bakt een 17e-eeuws broodje, gaat op OerToer door het museum, knutselt in Hildes Atelier en geniet van live muziek van onder meer Vive les Gueux. OerToer is een initiatief van Huis van Hilde en Stichting Oer-IJ, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Castricum. Deelname uitsluitend na inschrijving via www.huisvanhilde.nl (maximaal twintig personen per route). (Foto: Stichting Oer-IJ)