Walter van Kuilenburg steelt mogelijke winst

Akersloot – Walter van Kuilenburg uit Akersloot heeft op een wel heel twijfelachtige manier de zege behaald in de tiende rit voor het OIT-mountainbikeklassement. Een sterk gezelschap had zich aangemeld voor deze wekelijkse donderdagavondmeeting op sportcomplex De Cloppenburg om elkaar het vuur aan de schenen te leggen. Lang was onzeker wie aan het langste eind zou gaan trekken.

Een driemanschap onder leiding van Vincent Beentjes, gevolgd door Wout Bakker en Walter van Kuilenburg waakzaam en eenvoudig in het wiel, deden hun best zich verder af te scheiden van de rest met wel de opmerking, dat al het werk werd gedaan door Beentjes. Eenmaal uit het zicht van de anderen, liet het zich aanzien, dat de mannen van de equipe van Alwin Hes, anoniem buiten de koers aanwezig, het met elkaar op een akkoordje gingen gooien en het op de laatste omloop lieten aankomen hoe de uitslag zou gaan worden. Maar tegen half koers, juist op het ogenblik dat het trio de op de laatste positie rijdende Piet Veldt zou gaan passeren, bood de altijd galante inwoner van Akersloot die gelegenheid aan leider Beentjes.

Commando: ‘gas geven’

Bij deze stuurbeweging raakte Beentjes in de kant, waarbij hij normaal in het wiel van zijn metgezellen zou kunnen gaan aansluiten. Maar het werd heel anders, omdat Van Kuilenburg en Bakker elkaar inseinden en het commando ‘gas geven’ gaven. Vincent Beentjes had daardoor het nakijken en ondanks verwoede pogingen terug te komen, moest hij uiteindelijk het bijltje erbij neergooien. Opvallend veel toeschouwers vonden dit geen manier van doen voor renners uit een ploeg om zo met elkaar om te gaan. Insiders echter juichten deze manier van koersen toe onder de noemer ‘andere tijden, zijn weer tijden’. Renners zijn gelijk als olifanten, die ook niets vergeten. Het toont de onderlinge rivaliteit door elkaar scherp houden en het in de toekomst mogelijk weer recht te zetten. In de eindfase wist Walter van Kuilenburg zich nog duidelijk af te scheiden van ploeggenoot Wout Bakker, die voor Vincent Beentjes wist binnen te komen.

Uitslag

1. Walter van Kuilenburg, Akersloot; 2. Wout Bakker, Heiloo; 3. Vincent Beentjes, Castricum; 4. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan den Hoef; 5. Barry Schrama, Akersloot; 6. Ruud Leegwater, Sint Pancras; 7. Piet Veldt, Akersloot. (Foto: KPB)