Walter van Kuilenburg ontsnapt en wint

Akersloot – Walter van Kuilenburg uit Akersloot is er op imponerende wijze met de zege vandoor gegaan in de wekelijkse mountainbikewedstrijd om de OIT-cup. Eindelijk een grote opkomst voor de strijd op sportcomplex De Cloppenburch, waar in de slijtageslag over een uur ook wat uitvallers door uiteenlopende voorvallen te bespeuren waren.

Wout Bakker was de eerste die het lontje van wat vuur voorzag. Niet zoals gewoonlijk Ron Boendermaker dus, die nu een ander plan in zijn hoofd leek te hebben door vooralsnog rustig te starten. Het antwoord op Bakker kwam van Vincent Beentjes, gevolgd door Walter van Kuilenburg en Boendermaker. Laatstgenoemde stapte, om wat voor reden dan ook, vrij vlot over op zijn gereedstaande tweede fiets, het rijwiel waarop hij normaliter reed. Dit werd geen succes, want een flinke schuiver maakte een einde aan dit avontuur. Na veel gemopper met de woorden ‘dat zijn toekomst meer ligt in lange rechte stukken over het strand van de Noordzee’ leek dit het einde te zijn van zijn loopbaan op het parcours aan de boorden van het Uitgeester- en Alkmaardermeer.

Grote schoonmaak

Bijna tegelijkertijd met dit schijnbare definitieve afscheid van Boendermaker, wist Walter van Kuilenburg, na ruim een kwartier in het wiel te hebben vertoefd van Vincent Beentjes en inmiddels Wout Bakker naar plek drie te hebben verwezen, zich te verlossen van zijn gangmaker. Vervolgens slaagde hij erin met een verschil van een halve minuut voorsprong op Beentjes te zegevieren. In de periode daarvoor was er in het rennersveld een grote schoonmaak geweest, die begon met de voornoemde Boendermakers-act, daarna het lek rijden van Barry Schrama, vervolgens de kettingbreuk bij Alwin Hes en tenslotte nog het in de laatste omloop uitstappen van de ingestorte Bas Groos door een fatale hongerklop.

Uitslag

Mannen: 1. Walter van Kuilenburg, Akersloot; 2. Vincent Beentjes, Castricum; 3. Wout Bakker, Heiloo; 4. Michel Belleman, Heiloo; 5. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan den Hoef. Vrouwen: 1. Yvonne Zomerdijk, Limmen. (Foto: KPB)