Waarom wel een plusklas, maar geen klusklas?

Castricum – Het is meer dan twintig jaar geleden dat de Stichting Jeugd en Techniek Castricum (JET) is opgericht. Sindsdien zijn elke woensdagmiddag twee groepen van vijftien kinderen bijeengekomen om met techniek kennis te maken. Dat zijn meer dan duizend jongens en meisjes in de afgelopen twintig jaar! En dat allemaal op vrijwillige basis, van de kinderen, maar ook van de begeleiders. Dat is echt uniek!

JET heeft tot doel de jeugd van 8 tot 12 jaar (tot en met groep 8 van de basisschool) op een creatieve manier kennis te laten maken met een aantal technische vaardigheden zoals meten, timmeren, schilderen, glas graveren, solderen en werken met elektra. Ze leren omgaan met hout, metaal en andere materialen en het werken met onder meer handgereedschappen, boormachines en figuurzaagmachines. Dit doen ze in twee prachtig ingerichte schoollokalen van basisschool De Kustlijn aan de Rooseveltaan 1. Heb jij zin om mee te doen? Meld je dan aan op www.jetcastricum.nl zodat je op de wachtlijst geplaatst kunt worden.

Dit alles gebeurt onder de bezielende leiding van vaktechnische begeleiders, veelal gepensioneerde dames en heren. Ook zij halen heel veel energie uit het werken met deze jeugdige enthousiastelingen en komen elke week weer terug om hen de fijne kneepjes van het vak bij te leren. Ben je zelf iemand met vaktechnische kennis, die je graag aan de kinderen wilt overdragen? Meld je dan aan als vrijwilliger door een e-mail naar vz-jet@castricum.nl te sturen.

De huidige maatschappij schreeuwt om vaktechnische mensen! Nils Vervoort, voorzitter Stichting Jeugd en Techniek Castricum: ,,Het blijkt dat diverse jongens en meisjes doorstromen naar technisch onderwijs en uiteindelijk kiezen voor een technisch beroep mede door hun positieve ervaringen bij JET. Leren samenwerken, naar elkaar luisteren, overleggen, opruimen, etc. Het wordt allemaal op een speelse manier geleerd op JET. Naast de Plusklas pleiten wij daarom voor ook een Klusklas op de basisschool, zodat kinderen met interesse in techniek dit verder kunnen onderzoeken. Tot die tijd kunnen ze terecht bij JET.’’ (Foto: aangeleverd)