garage

Waarom moet mijn auto jaarlijks worden gekeurd?

PARTNERBIJDRAGE

Als je een auto hebt, ben je er vast wel mee bekend: de jaarlijkse APK. Soms is er niets aan de hand, maar het kan soms ook best een duur grapje zijn. Maar, waarom moet mijn auto eigenlijk jaarlijks worden gekeurd? En kan je je auto zomaar overal laten keuren? In dit artikel leggen we je alles uit over de APK.

Wat is de APK?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. De meeste auto’s moeten jaarlijks worden gekeurd. Bij nieuwere auto’s is dit niet nodig. Dat is bij een diesel de eerste 3 jaar en bij een benzine auto de eerste 4 jaar. Vervolgens moet een diesel ieder jaar worden gecontroleerd en een benzine om de 2 jaar, tot ze 8 jaar zijn. Een auto moet worden gekeurd om te checken of ze nog wel veilig zijn om aan het verkeer deel te nemen. De garage loopt aan de hand van een checklist de auto na. Als er onderdelen niet meer veilig zijn, worden deze gerepareerd of vervangen. 

Waar moet ik rekening mee houden bij de keuring?

Als je een auto wil laten keuren, is het goed om te weten dat je zelf een afspraak moet maken bij de garage. Vaak krijg je een ruime tijd van tevoren wel een herinnering. Het is belangrijk om de auto op tijd te laten keuren, zo voorkom je dat er hoge boetes op de mat vallen. Na de keuring krijg je een keuringsrapport mee. Hierop staat wat er allemaal vervangen is en waar bij de volgende keuring goed naar gekeken moet worden. Zorg er voor dat je deze in de auto bewaard, want u bent verplicht deze bij je te hebben als je met de auto rijdt.

Waar kan ik mijn auto het beste laten keuren?

Er zijn natuurlijk een hoop garages die jouw auto kunnen keuren, maar welke garage past bij jou en jouw auto? Op mijngarage.nl kun je veel garages vergelijken. Zoek je bijvoorbeeld een APK in Zaandam? Vergelijk dan gemakkelijk op afstand, prijs en beoordeling. Na het uitkiezen van een garage, vraag je gemakkelijk een offerte aan of kan je direct een afspraak maken. Wacht hier niet te lang mee, want je wil geen boete. Door een offerte aan te vragen, heb je een indicatie van de kosten die gemaakt moeten worden voor jouw auto, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Kan ik ook kosten besparen?

Het is natuurlijk logisch dat je je geld liever aan iets anders besteed dan aan het onderhoud van je auto. Bespaar eenvoudig centen door op een aantal punten te letten voordat je je auto naar de garage brengt. Vul bijvoorbeeld de koelvloeistof en de ruitenwisservloeistof bij. Het is vaak goedkoper als je het zelf doet. Daarnaast is het slim om te kijken of er genoeg spanning op de banden staat en of de olie op peil is. Bovendien is het ook wel zo netjes om de auto opgeruimd en schoon af te leveren.