VVD en Forza! vragen opnieuw aandacht voor stijgend wapenbezit jongeren

Castricum – De fracties van VVD en Forza! maken zich zorgen om het wapengebruik onder jongeren. Beide partijen hebben hierover inmiddels vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Regelmatig duiken in de media berichten op van steekpartijen, waarbij zeer jeugdige daders bij betrokken zijn. De VVD dringt er opnieuw op aan te bekijken of in Castricum een campagne kan worden gestart die jongeren ertoe moet bewegen vrijwillig hun wapens in te leveren. Het is niet de eerste keer dat de VVD dit onderwerp ter discussie stelt. Ook in januari van dit jaar stuurde de fractie een reeks vragen naar het college. In reactie daarop lieten burgemeester en wethouders weten met de politie in overleg te zijn over wapenbezit onder jongeren. Ook werd toen gesteld dat preventief fouilleren toen niet aan de orde was.

Fractievoorzitter Rob Dekker noemt de reactie van het college destijds wat summier. Hij constateert bovendien dat er sindsdien diverse gewelddadige incidenten hebben plaatsgevonden in Castricum. Ook wijst hij op berichtgeving van de NOS over het toenemende geweld op straat. Daaruit blijkt dat de straatcultuur aan het verharden is en het wapenbezit onder jongeren, ook ver buiten de grote steden, steeds verder stijgt. Van het college wil hij onder meer weten wat er sinds januari is ondernomen om het wapenbezit onder de jeugd van Castricum terug te dringen.

Oplossingen

De vragen die de VVD heeft gesteld aan het college maken op Forza!-voorman Ralph Castricum geen indruk. Hij reageert: ,,We missen oplossingen van onze liberale vrienden. Vragen stellen is niet zo moeilijk, maar kom dan net als Forza! met oplossingen. We willen tenslotte allemaal een veilig Castricum.” Forza! wil dat de burgemeester voor delen van de gemeente een messenverbod gaat invoeren en toestaat dat de politie in deze delen preventief mag fouilleren.

De fractie vindt dat hiermee antwoord wordt gegeven op de zeer verontrustende toename van het messenbezit en -gebruik onder voornamelijk jongeren. ,,Het lijkt steeds normaler te worden dat jonge kinderen met messen op straat rondlopen en geen besef hebben wat er allemaal mis kan gaan. We moeten hier paal en perk aan stellen om ongelukken te voorkomen”, aldus Ralph Castricum. (Foto: Pixabay)