Vrouwenteam Lycurgus promoveert naar NK Teams

Castricum/Assendelft  – Het vrouwenteam van atletiekvereniging Lycurgus is zondag gepromoveerd naar het NK Teams. Om dat te kunnen realiseren, moest het team, waarin de Castricumse atlete Breda Calis actief is, in Breda bij de beste drie eindigen en dat is gelukt.

Het was zondag heel warm in Breda, vooral in de middag liep de temperatuur flink op. Voor het sprinten is dat op zich wel lekker, maar voor de langere afstanden is het zwaarder. Brenda: ,,Ik voelde tijdens de 3000 meter de warmte wel, maar heb er het beste van gemaakt en toch een paar punten kunnen pakken.’’ Nora Winter, net als Brenda trainend onder leiding van Tom Metselaar, heeft mooie punten kunnen pakken op de 3000 meter steeple en zelfs het clubrecord met een paar seconden verbeterd. Shanna Mol (ook een trainingsmaatje van Brenda) liep een persoonlijk record op de 400 meter horden en nam tevens deel aan de 4 x 400 meter. Op dat onderdeel, maar ook op de 4 x 100 meter, de 400 meter (Maureen Ellsworth) en de 100 en 200 meter (Tasja Jiya) wist het team erg goed te presteren.

Clubgevoel

Brenda: ,,Op elk onderdeel kun je punten pakken. Dat betekent dat je elkaar nodig hebt en elke onderdeel even belangrijk is. Je moet het echt als team doen. Het gaat niet om tijd maar om punten, daarom wordt het soms meer tactisch lopen met betrekking tot de langere afstanden. Wat ik mooi vind, is dat we er echt als team stonden. Dat is heel mooi om te zien.’’ Marita Swart-van Zwol traint de sprintatleten in het team, zij was zelf ook zondag in Breda aanwezig.

Wat de vrouwen van Lycurgus zondag wel lukte, lukte de mannen niet. Zij degradeerden, onder meer doordat het team niet op volle sterkte was door vakanties en blessures. Olympisch atleet Menno Vloon, vorige maand actief in Tokio, nam voor het team de polsstok ter hand, maar het mocht niet baten. Brenda: ,,Wat ik mooi vind, is dat hij ervoor heeft gekozen om het te doen. Hij had het ook niet kunnen doen, maar het deed het wel. Dat siert hem. Dat is het clubgevoel. Dan heb je echt passie en liefde voor de club’’

Op de foto:
Achter, van links naar rechts: Brian Vriend (ploegleider), Brenda Calis (3000 meter), Shanna Mol (400 meter horden en 4 x 400 meter), Nora Winter (3000 meter steeple en 1500 meter), Tanja van der Plas-Snip (verspringen en hink-stap-sprong), Fee Eising (800 meter), Tasja Jiga (100 en 200 meter). Voorgrond: Maureen Ellsworth (400 meter en 4 x 400 meter), Anna Roelofs (4 x 400 meter) en Mara Cotterink (4 x 400 meter).