Vredeburg wint tweemaal thuis

Limmen – Er was vrijdag een volle bak schakers in cultureel centrum Vredeburg. Naast de gewone competitie speelden team 1 en 2 hun eerste bondswedstrijden.

Vredeburg 1 komt na degradatie uit in tweede klasse, mocht tegen het Helderse MSC 2 en was op papier favoriet. De praktijk bleek echter weerbarstig: het was goed dat Bob Stolp, Luc Janssen en Barry Blekemolen overtuigend wonnen, want het liep zwaar op de overige borden. Bert Hollander en Ed Stolp kwamen weg met een blauw oog, in dit geval remise, maar Wim van Dijk verloor zelfs na een truc van zijn tegenstander. Met 4-2 waren wel de belangrijke matchpunten binnen. Vredeburg 2 nam revanche op Het Paard van Ree uit Wijk aan Zee. Vorig jaar werd nog van de kampioen uit derde klasse verloren, maar nu lukte alles en werd juist knap met 5-1 gewonnen! Alleen Tars Wanders zag zijn vlag vallen, terwijl Hidde Ebels, Samer Alrayes – met een fraaie koningsjacht, Robin Rommel, Remi en Dick Aafjes allemaal het punt pakten. Zo startte de bondscompetitie succesvol met twee thuiszeges.

In de interne ronde 3 stuntte Nico Pepping door Marlies Sturk te verslaan. Het trompetgeschal van het jazzconcert in de bovenzaal was duidelijk als lof voor zijn vastberadenheid bedoeld.

Ook Marc Voorwalt versloeg een normaal sterkere tegenstander in de persoon van Ferry Haan. Een aftrekaanval bleek het begin van het einde. Cédric Lagarrigue blijft op de maximumscore nadat Theo Al met een koningsaanval aan de zegekar werd gebonden. Jaap-Jan Min leek steeds net een zet eerder dan Jan Brantjes: dat initiatief was ruim genoeg voor winst. Peter van der Heijdt is nog het roest van zich af aan het spelen. Ed van Duin maakte dankbaar gebruik van dat proces en won. Jan de Graaf is nog zo iemand die weer even in moet komen. Hans de Goede ondervond daardoor weinig problemen.

Na alle liefdadigheid van vorige week noemde Chiel Pepping deze week zijn tegenstandster Sandra Hollander ‘genadeloos’, die ditmaal op een meer reguliere wijze de partij kon winnen. Arthur Wilbie leek een damezet met voordeel te kunnen spelen, maar dat bleek net de bedoeling van Gijs Pouw te zijn. De dame verdween in de doos en niet veel later ook de andere stukken. Marcel Wester en Danny Blekemolen speelden tenslotte een interessante partij. Weliswaar won Wester snel de dame ten koste van twee lichte stukken, maar de stukken van Blekemolen werkten zo goed samen dat Wester in remise moest berusten. (Foto: Pixabay)