Vredeburg wint prestigestrijd

Limmen – Op vrijdag 1 december stond voor het eerste team van SV Vredeburg het altijd beladen bondsduel tegen Oppositie 1 op het programma. Op dezelfde avond streed ook het bekerteam van Vredeburg in en tegen Aartswoud, terwijl de overige schakers ronde tien van de interne competitie speelden.

SV Vredeburg uit Limmen en SV Oppositie uit Heiloo zijn bevriende verenigingen, dit seizoen beide uitkomend in de tweede klasse A van de NHSB. De vriendschapsband laat onverlet dat er immer sprake is van grote sportieve rivaliteit. Vredeburg 1 kende een vliegende start doordat Hidde Ebels na nog geen twintig minuten tot winst kwam. Hij kreeg in de opening een loper cadeau van zijn tegenstander en wikkelde enkele zetten later af naar een aanval waarbij de tegenstander ook nog eens de dame moest geven om mat te voorkomen. Bert Hollander zorgde voor de 2-0 door een uitgekiende aanval op de zwarte koning. Verschillende varianten leidden naar winst… Hollander koos er één waarbij torenwinst aan de orde was.

Debutant Peter Zeeman pakte het volgende punt. Een mooie penning van een toren op veld f2 was cruciaal. In een partij met tegengestelde rokades maakten Harold Ebels en zijn opponent geen fouten. Na een kleine veertig zetten werd de vrede getekend. Met het halfje was de winst voor Vredeburg een feit. Barry Blekemolen kon niet bijdragen aan de feestvreugde. De perfect samenwerkende vijandelijke toren en loper zorgden voor een matnet waarin Blekemolen zijn koning gevangen zag worden. Kopman Luc Janssen ging na een spectaculair stukoffer van zijn tegenstander langs de rand van de afgrond, maar wist uiteindelijk het materiële surplus in zijn voordeel te laten werken. Eindstand: 4,5-1,5!

Na winst in de prestigestrijd blijft Vredeburg meedoen om het kampioenschap, terwijl Oppositie zakt naar de laatste plaats. Vredeburg heeft met En Passant 1 en De Waagtoren 3 echter de sterkste tegenstanders nog voor de boeg.

NHSB-beker

Een Vredeburg-team bestaande uit Sandra Hollander, Dean Piepers, Cédric Lagarrigue en Jaap-Jan Min toog naar Aartswoud voor een duel om de NHSB-beker, maar kwam een illusie armer retour. Alle vier partijen werden verloren van de sterke West-Friezen, waardoor het bekeravontuur voor Vredeburg al weer snel is afgelopen. In de interne competitie begint Aart van den Brink zijn draai weer te vinden. Hij boekte een lekkere overwinning op Arthur Wilbie. Hans de Goede slaakte een kreet van afschuw toen Samer Alrayes hem pardoes mat zette… Even iets over het hoofd gezien. Marcel Wester bood lang weerstand tegen Marlies Sturk, maar moest onder ogen zien dat de pionnenovermacht van de sterke Sturk niet meer te stoppen was.