Vredeburg houdt kans op titel

Limmen – Het eerste team van SV Vredeburg schaakte bij De Waagtoren 3 in Alkmaar de slotwedstrijd van het seizoen. In theorie is promotie nog mogelijk, dus werd alles op alles gezet.

Aanvoerder Bert Hollander gaf het goede voorbeeld. Hij kreeg dezelfde opening als een week eerder en bouwde snel een vernietigende koningsaanval op. Typerend was dat de stukken, na een paardoffer, van de andere vleugel mat konden geven. Enige tijd later was ook Wim van Dijk klaar. Het continu druk zetten met loperpaar en centrumcontrole maakte dat zijn tegenstander bezweek. Gelijktijdig zorgde Barry Blekemolen voor nog een punt. Hoewel niet de meest schone winstvoering, werd netjes eeuwig schaak in een dame-eindspel ontweken waarna de pionnen opgeraapt konden worden.

Vervolgens stelde Luc Janssen met zwart de matchpunten veilig. Met degelijk spel won hij een pion, maar de witte compensatie was vervelend. Vervelender voor wit was echter een paardvork die weggeblunderd werd. Dat bleek een belangrijk punt, want de overige borden stonden minder. Peter Zeeman kwam prachtig uit de opening. Het slaan van de verkeerde pion bleek helaas niet de genadeklap, maar juist een boemerang die in de daaropvolgende tijdnood niet te ontwijken viel.

Bob Stolp trof aan het topbord een toptegenstander. Wat Stolp ook probeerde, het bleek zinloos tegen de Alkmaarder die alles doorzag en zijn voordeel steeds verder uitbouwde. Maar de vreugde voor de 4-2-winst was wat overheerste! Hiermee stijgt Vredeburg 1 tijdelijk naar de koppositie in de tweede klasse. De Limmers zijn wel afhankelijk van de buren van Oppositie: alleen als zij winnen van En Passant valt er feest te vieren. Al doet Vredeburg dat sowieso in hun jubileumjaar. (Foto: aangeleverd)