Vredeburg 2 onderuit in derby

Limmen – Vorige week speelde het zestal van Vredeburg 2 een bondswedstrijd tegen de buren van Castricum 2. De overige schakers speelden ronde twaalf van de interne competitie.

Vredeburg 2 is een middenmoter in de derde klasse C van de NHSB. Castricum 2 geldt in die klasse als een kampioenskandidaat. Vredeburg 2 kwam nog wel op voorsprong. Met een snelle en spectaculaire aanval overdonderde Samer Alrayes, aan het derde bord, zijn tegenstander. Daarna was het uit met de pret. Robin Rommel, Tars Wanders, Hans de Goede en Jolanda Vos konden het niet bolwerken. Alleen teamcaptain Dick Aafjes sleepte, in een intrigerend eindspel van vier pionnen tegen een paard en een pion, nog een half punt uit het vuur. Eindscore: 1,5-3,5. Gelet op het ratingverschil van gemiddeld 150 punten zeker niet te kwalificeren als een schande. Vredeburg 2 zakt een plaatsje op de ranglijst, maar blijft nog ruim boven de degradatiestreep.

In de interne competitie riep koploper Bert Hollander de opmars van nieuweling Jaap-Jan Min een halt toe. De witte koning van Min werd door de vijandelijke aanvallen steeds dieper in het moeras geduwd. Adri Beentjes had een nieuwe opening voorbereid, maar de gelouterde Luc Janssen bleek ‘m ook te kennen, inclusief de beste bestrijdingswijze. Beentjes verloor een pion en ging, na een moeizame lange rokade, onderuit. Barry Blekemolen en Harold Ebels zorgden voor een lange en spannende partij. Toen de aanval van Blekemolen werd gepareerd, was de ‘counter attack’ van Ebels elegant en beslissend. Arthur Wilbie tekende voor een verrassend resultaat door te winnen van de op papier sterkere Jeroen van Vliet, die zich echter verslikte in een matvariant op de onderste rij.

Jan Brantjes en Nico Pepping gaven elkaar geen duimbreed toe en konden beiden tevreden zijn met een half punt. Tegen Harry Hageman ging Pieter Klein de mist in vanwege het aloude principe ‘aanraken is zetten’. Impulsief beroerde Klein de koning, daar waar een damezet de betere optie was. Hageman wist vervolgens de witte stelling verder te verruïneren. Paul de Ruiter maakte een sprongetje op de ranglijst door middel van een mooie overwinning op Ed van Duin.