Vredeburg 2 komt net tekort in derby

Limmen – Op vrijdag 17 november speelde het zestal van Vredeburg 2 een bondsduel bij de buren van Castricum 2. Tegelijkertijd werkten de overige Vredeburg-schakers in Limmen de achtste ronde van de interne competitie af.

Vredeburg 2 komt uit in de derde klasse C van de NHSB. Castricum 2 was met een gemiddelde rating van 100 punten meer favoriet, maar dat weerhield Tars Wanders er niet van een vol punt te scoren. Ook eerste bord-speler Hidde Ebels zorgde voor een zege. Vanuit het zogenaamde London System zorgde hij voor een vloeiende aanval over de h-lijn. Te machtig voor zijn opponent. Maar ondertussen noteerden Samer Alrayes, Remi Aafjes en debutant Dean Piepers een nul. Teamcaptain Dick Aafjes moest in de langste partij van de avond winnen om de onvoordelige tussenstand van 3-2 in Limmer nadeel nog naar een gelijke stand te tillen. Met twee pionnen meer in het eindspel leek dat niet onmogelijk. Maar Aafjes was te lang bezig om een goed plan te vinden. Plots bleek dezelfde stelling drie keer op het bord verschenen en kon zijn tegenstander een reglementaire remise claimen. Zuur! Eindstand: 3,5-2,5.

Interne competitie

In de interne competitie verstevigde koploper Luc Janssen zijn leidende positie door in een positionele partij Bert Hollander in te snoeren. Barry Blekemolen maakte een sprongetje naar de tweede plaats van de ranglijst. Een knappe overwinning op Cédric Lagarrigue, die iets te makkelijk een pionnetje verloor in het middenspel, was daarvoor voldoende. Harold Ebels ging door het oog van de naald: zijn tegenstander Pieter Klein speelde een puike partij, won een pion en een kwaliteit en had de zege voor het grijpen. Eén desastreuze koningszet van Klein echter bood Ebels de niet te missen kans op mat-in-twee. Eventjes dacht Ed van Duin – nota bene met een paard minder op het bord – winnend een vrijpion naar de overzijde te kunnen loodsen, maar tegenstander Chiel Pepping wist met een dubbele aanval de gevaarlijke hardloper onschadelijk te maken en de winst naar zich toe te halen.

Marlies Sturk kende geen genade met haar echtgenoot Bert van Diermen. Met een uitgekiende aanval werd de zwarte koning alle ademruimte ontnomen. Na een periode van afwezigheid keerde Aart van den Brink terug bij de club. Hij moest er duidelijk nog even inkomen: al na een zet of wat blunderde hij de dame weg. En zo kwam Bas van Vliet eenvoudig aan een zege. Peter Zeeman speelde in het middenspel van zijn partij tegen de sterke Wim van Dijk een zwart paard naar g4 en had daar snel spijt van. Het paard was nodig in de verdediging en nu peuterde Wim van Dijk winnend de deur open. Komende vrijdag staat voor Vredeburg 3 en Vredeburg 4 een bondsduel op de kalender. De overige spelers gaan ronde negen van de interne competitie afwerken. (Foto: Pixabay)